Morre

Morre, so. Hanna Matilainen
Kuva: Pohojan akka

Olen kolmekymppinen kirjallisuudenopiskelija ja freelancer-kustannustoimittaja. Opiskelin Helsingin yliopistossa pääaineenani kotimaista kirjallisuuutta, sivuaineina yleistä kirjallisuustiedettä, folkloristiikkaa, ja suomen kieltä. Olen opiskellut myös mediakulttuuria (Turun yo) ja luovaa kirjoittamista (Jyväskylän yo).
Perheeseeni kuuluu pieni koululainen, nörtteilevä aviomies ja pitkäkarvainen collieuros Velho (s. 11/2013).

Kirjat ja lukeminen ovat olleet lapsesta saakka minulle tärkeitä ja onkin luontevaa, että myös ammattisuuntaukseni kohdistuu kirja-alalle. Minulla on ollut onnea siinä mielessä, että pieni perheeni harrastaa lukemista myös!

Muita harrastuksia on lähinnä musiikin kuuntelu (lähinnä metallia) ja laulaminen SingStarin ja karaoken muodossa. Myös konsoli- ja tietokonepelit kuuluvat valikoiden arsenaaliini; suosikkejani ovat lähinnä Hereos of Might and Magic -sarja, roolipelit ja satunnaisesti tasohyppelypelit.
Lisäksi kirjoittelen aina silloin tällöin ja koitan kehittyä kurinalaisemmaksi sen suhteen.


Morren maailma -kirjablogi
Morren maailma on aivan alkaen perustettu loppuvuodesta 2007. Sen tarkoitus oli (ja on yhä) toimia jonkinlaisena lukupäiväkirjana etenkin tentittävän kaunokirjallisuuden (toisinaan myös tietokirjallisuuden) tueksi. Tätä tarkoitusta se onkin palvellut erinomaisesti - ainakin minua itseäni.
Seikkailtuaan aikansa eri palvelimilla, kotiudun lopulta tammikuussa 2011 Bloggeriin. Seikkailun vuoksi etenkin nuo alkupään (vuosi 2008 ja osin 2009) päivämäärät eivät täysin pidä paikkaansa.
Kirja-arvosteluissani olen 100% rehellinen riippumatta siitä miten kirja on käsiini päätynyt. Se on kaikkien etu; sinun ja minun. Olen toisinaan hyvinkin säälimätön arvioissani, mutta pyrin aina perustelemaan sen miksi olen jotakin mieltä. Voit olla vapaasti kanssani eri mieltä, se tekee elämästämme oikeastaan hauskempaakin!
Suosikkigenrejäni ovat historialliset romaanit, fantasia, kauhu ja realismi (etenkin 1800-luku). En juuri lue dekkareita (Reijo Mäen Vares on poikkeus), en scifiä (koetan opetella tätä) enkä ns. chick litiä (hömppää).
Morren maailmassa toisinaan höpötän myös kirjoittamisestani, silloin harvoin kun siitä on jotakin sanottavaa. Joskus innostun höpöttämään myös yleisemmin kirjamaailman juttuja, mutta aika harvoin. Ja ihan ani harvoin höpötän ihan jotakin muuta.
Teen myös kustannustoimittajan töitä, mutta en arvioi kustannustoimittamiani kirjoja täällä. Se tuntuisi vähän hölmöltä. Olen myös Osuuskumma-kustannuksen osuuskuntalainen (alkaen helmikuusta 2013) ja tästä syystä esittelen täällä Osuuskumman julkaisuja.
Morren maailmalla on omat sivut myös Facebookissa.

Morren maailma, arvostelukappaleet ja kustantamot
En saa blogin kirjoittelusta minkäänlaista palkkaa miltään taholta. Mieluummin pysynkin sitoutumattomana, jotta voin lukea mitä haluan, milloin haluan ja sanoa mitä haluan. Täällä ei myöskään ole mainoksia.
Olen saanut toisinaan arvostelukappaleita eri kustantamoilta. Tämä on alkanut keväällä 2011. Osa tulee pyytämättä, osan pyydän itse. Luonnollisesti pyysin sellaisia kirjoja, jotka minua kiinnostavat ja näin odotan saavani hyvän lukuelämyksen.
Toistan; olen aina ehdottoman rehellinen ja puolueeton arvioinneissani. Tämä riippumatta siitä, onko kirja arvostelukappale, lahja sydänystävältä, ostos tai mikä hyvänsä. Pyytämilläni arvostelukappaleilla oli vain yksi erikoisuusasema; luen ne aina loppuun. Muuten olen opetellut keskeyttämään kirjan, jos sen lukeminen tuntuu todella vastenmieliseltä.
Tieto siitä, mistä kirja on minulle päätynyt, näkyy aina bloggauksen alussa. Kirjat päätyvät useimmiten minulle joko omana ostoksena tai kirjastosta lainaamalla. Näille on myös omat tunnisteensa.
Saan joskus myös kutsuja kustantamoiden lehdistötilaisuuksiin ja muihin vastaaviin. En ole nähnyt tarpeelliseksi raportoida näistä tänne, sillä pyrin pitämään fokuksen pääasiassa kirja-arvioissa.
Helmikuusta 2016 alkaen lakkasin pyytämästä ja vastaanottamasta arvostelukappaleita. Koin sen liian raskaaksi hommaksi, sillä aikaa vapaa-ajan lukemiselle ja bloggaamiselle on nykyisin paljon vähemmän. Niinpä noudatan mieluummin täysin sitoumuksista vapaata linjaa.
 

Morren maailma ja yhteistyökumppanit
Ensimmäinen varsinainen yhteistyökumppanuus syntyi toukokuussa 2013 Elisa Kirjan ja sahkoinenkirja.fi -sivuston kanssa.
Yhteistyö ei muuta blogiani sen enempää, kuin että tietyistä kirjoista tulen linkkaamaan Elisa Kirjan ja Sähköisen kirjan sivustolle. Kirja-arviot tulevat pysymään samanlaisina ja edelleenkin luen mitä lystään.
Sähköinen kirja -sivusto ei myy mitään, vaan jakaa enemmänkin tietoa e-kirjoista ja lukulaitteista. Elisa Kirja taas myy e-kirjoja ja äänikirjoja. En saa mitään provisiota, jos satutte ostamaan e-kirjan tai äänikirjan minun blogistani linkaten. Olen saanut Elisa Kirjalta lukulaitteen ja latauskoodeja. Lukemani kirjat saan valita itse eikä Elisa Kirja puutu arvioitteni sisältöön muuten kuin että sopimuksen mukaan minä luon linkit em. sivuille.
Tämä yhteistyö on käytännössä hiipunut vuoden 2015 omista syistäni, ei siis Elisa Kirjan vuoksi.

Morren maailma -yritys
Maaliskuussa 2014 käynnistyi Morren maailma -yritys, joka tarjoaa kustannustoimitusta, oikolukua ja lausuntopalvelua.
Tähtäimessäni ovat:
  • yksityiset kirjoittajat, jotka haluavat julkaista omakustanteen ja/tai haluavat arvion käsikirjoituksestaan
  • perinteiset kirjakustantamot, jotka haluavat ostaa kustannustoimituspalvelua toimeksiantona
  • muut yritykset, jotka haluavat esimerkiksi oikolukupalvelua esitteilleen ja kotisivuilleen, tai julkaista vaikkapa yrityshistoriikin
  • yhdistykset ja seurat, jotka haluavat julkaista kauno- tai tietokirjallisuutta

Morren maailma -kirjablogi pysyy puhtaasti harrastuksena ja sellaisena kuin se on vuosikaudet jo toiminut.

Omat julkaisuni:
Metsän kuningatar -novelli, Usva 4/2012
Jos sais kerran reissullansa -novelli, Ursula 1/2013, Osuuskumma
Rafael-novelli, Steampunk! Höyryä ja helvetinkoneita, 2013, Osuuskumma
Mitä kummaa – opas kotimaiseen spekulatiiviseen fiktioon -tietokirja, 2014, Avain
Rakelin päätös -novelli, Käärmeenliekit – suomalaisia lohikäärmetarinoita, 2015, Osuuskumma
Käsi kädestä -novelli, Steampunk! Silintereitä ja siipirattaita, tulossa 2016, Osuuskumma
Tuonen tahto -romaani, tulossa 2016, Osuuskumma

Joskohan tässä olisi höpötystä riittämiin?
Olen vilpittömän iloinen siitä, että teitä lukijoita on kertynyt niin paljon. Ilahdun aina kommenteista ja olen erityisen ylpeä siitä, että asiattomuuksilta on vältytty. Se on sinun ja muiden lukijoiden ansiota se! Lämmin kiitos siitä.
Toivotan jokaisen vanhan ja uuden lukijan tervetulleeksi Morren maailmaan!

...

Ai mistä se Morre tulee?
Teinivuosina nettissä käyttämäni nimimerkki valikoitui Morgana Dragoniaksi. Morgaine le Fayn ja lohikäärmeiden mukaan. Se lyheni aikanaan MorganaD:ksi ja se puolestaan Morreksi. Tottelen nimeä sujuvasti myös livenä, ehkä paremmin jopa kuin virallista etunimeäni ;-)

päivitetty 26.2.2016
Morren maailma -blogi jäi pitkälle tauolle 27.12.2016 alkaen.

2 kommenttia:

  1. Haa, Heroes on loistava peli! :) En ole pelannut sitä vuosikausiin, enkä tiedä uskaltaisinko enää edes testata sitä, sen verran hyvin se koukuttaa.

    VastaaPoista
  2. Hyvä kuva on tämäkin. Määrätietoisuutta ei puutu!

    VastaaPoista