18. helmikuuta 2020

Morren maailman blogiuudistus

Hei kaikki!

Olen Hanna Morre Matilainen, kustannustoimittaja, kirjailija ja entinen kirjabloggaaja – nykyinen kirjallisuus- ja kustannustoimitusbloggaaja. Lisätietoa minusta löytyy tuon ylläolevan sivupalkin linkeistä sekä osuuskunta Lilithin sivuilta. Varsinaiset omat kotisivut ovat vielä uudistustyön alla, mutta minua kannattaa seurata Facebookin kautta ja tietenkin palveluistani voi kysyä lisää sähköpostitse hanna(ät)morrenmaailma.fi

Vanhat kävijät saattavat hiukan hätääntyneinä hieraista silmiään: missä kaikki kirjabloggaukset ovat?
Ei hätää. Morren maailman vanhat kirjabloggaukset vuosilta 2007–2019 on arkistoitu uuteen blogiin https://morrenkirjablogi.blogspot.com/ . Sieltä löytyy kaikki asiasanoineen ym. Valitettavasti kommentit tosin taisivat kadota taivaan tuuliin arkistoinnin myötä. Arkistoblogi ei tietenkään enää päivity.

Entä mitä tälle blogialustalle nyt tapahtuu?
Olen jo jonkin aikaa haaveillut kirjoittamiseen ja kustannustoimittamiseen liittyvästä blogista. Molempiin liittyy paljon tapoja, käytänteitä, arvailua ja kirjoittamatonta tietoa. On lukuisia kysymyksiä, joihin vastaan yhä uudelleen, ja samoja perusasioita, joita korjaan useista käsikirjoituksista – ja joita ilmestyy minun omiin teksteihini myös. Oletteko kuulleet paskatekstikeijusta? Jos ette, niin tämän blogin kautta tuo riiviö tulee takuulla tutuksi!

Ajattelin, että näistä asioista voisi hyvin kirjoittaa yleispätevästikin. Millaisiin virheisiin ja käsityksiin törmään? Millaisia työtapoja noudatan kirjoittaessani? Tai kustannustoimittamisessani? Miksi tietynlaiset käsikirjoitukset eivät mene kustantamoista läpi? Miksei kustantamoista vastata? Millaisista käsiksistä innostun itse? Miten romaani kirjoitetaan? Mistä ideat tulevat ja miten niitä kehitellään? Voiko tästä tai tuosta kirjoittaa? Ja niin edelleen.

En missään tapauksessa väitä, että minun kokemukseni, näkemykseni ja tapani ovat ainoat oikeat. Harvoin näissä asioissa on ylipäätään yhtä oikeaa totuutta. On monenlaisia tapoja, joista toiset noudattaa niitä ja toiset näitä. Olisikin helppoa, jos olisi yksi (joskin paksu) kirja, jossa olisi absoluuttinen totuus, millä tavoin hommat hoituvat!

Neuvoistani saa siis ottaa vaarin – tai olla ottamatta. Kanssani saa olla ilman muuta erimieltä ja/tai tuoda esiin myös jonkin toisen vaihtoehdon, jota en ole tullut huomioineeksi. Opin itsekin jatkuvasti mielelläni uutta! Kirjoittaminen ja kustannustoimittaminen ovat myös niitä asioita ja ammatteja, joissa ei ole koskaan sillä tavalla valmis, että itsensä ja tapojensa kehittämisen sekä tietojensa kartuttamisen voisi lopettaa.

Kustannustoimittaja on aina vaitiolovelvollinen. Se kuuluu alan kirjoittamattomiin sääntöihin. Asiakkaistaan ja heidän käsikirjoituksistaan juoruileva kusti on äkkiä työtön kusti. En siis käsittele blogissani asiakastekstejä. Jos nostan esille jonkin tietyn toimintatavan, niin kyseessä on tapa, joka esiintyy usein monilla kirjoittajilla. Tekstiesimerkit kehittelen omasta päästäni. Itseni tuntien arvelen jo etukäteen, että esimerkeissäni seikkailevat perheeni koirat Loitsu ja Velho, tai automme Oikkuli, Villikko ja Ronsu, tai kauramoottorini Simlir eli Simppa. Mukana saattaa olla myös sattumanvaraisia yleisiä etunimiä, kuten Maija, Matti, Ville, Ritva, Rauni ja Kaino. Joka tapauksessa aitoja asiakastekstejä blogissa ei nähdä.

Sen sijaan tässä blogissa voi joskus vilahtaa minun kirjoittamani aito teksti, jota joku toinen on kustannustoimittanut! Kyllä. Myös kustannustoimittajan omia tekstejä kustannustoimitetaan. Itse itsensä kustannustoimittaminen on yhtä helppoa kuin itse itselleen tehty tehokas selkähieronta.

Tervetuloa mukaan uudistuneeseen Morren maailmaan!

4 kommenttia:

 1. Ups, tänne ei olekaan enää niin helppo kommentoida, paineet kasvoivat:) Jään kuitenkin mielenkiinnolla katsomaan mihin tämä kehittyy, sanaleikkisi ainakin viehätti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rohkeasti vaan! Kommentteja ei kustannustoimitella eikä niitä sillä silmällä lueta :D

   Poista
 2. Mahtavaa! Olisi erityisen kiinnostavaa lukea siitä, miten sinänsä hyviä mutta vielä puolihähmäisiä ideoita kannattaako lähteä jatkojalostamaan, ja mistä tietää, kannattaako omaan lempparitekstiin käyttää vielä aikaa vai kenties siirtyä elämässä eteenpäin. :D Mutta ihan kaikenlaisia bloggauksia odottelen mielenkiinnolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erinomainen idea! "Kannattaako minun työstää tätä lainkaan" on yksi yleisimpiä kysymyksiä, joten ehkä tämä saattaa olla jopa hyvä lähtökohta näin ensi alkuun koko blogille :)

   Poista