27. huhtikuuta 2016

Stephen King & Peter Straub: Talismaani (1984 / 1991)

The Talisman
Suomennos: Kari Salminen
Kustantamo: BookStudio
Sivumäärä: 860
Mistä minulle: oma ostos

Kauhufantasiaa. Stephen King. Peter Straub. Mikä voisi mennä pieleen? Voi pojat, voi pojat...

Talismaani kertoo 12-vuotiaasta Jack Sawyerista (kyllä, viittaus on tarkoituksellinen), jonka tehtävänä on pelastaa äitinsä henki. Tehtävään liittyy myös toinen todellisuus, Territorio, jossa jokaisella täällä olevalla on oma vastineensa. Jackilla on kaksinkertainen taakka, hänen tulee pelastaa myös Territorion kuningatar Laura.
Jackin pitää hakea ihmeellinen Talismaani, ja matkallahan on tietysti esteitä jos jonkinlaisia – niin tässä maailmassa kuin Territoriossakin. Ja suurin esteistä on Morgan-setä, jonka poika on Jackin paras ystävä...

Kuulostaako sadulta? Sitä Talismaani onkin. Tarinan pääidea, Territorio, henkilöhahmot ym. ovat todella loistavia. Ainoa "pikkujuttu" mikä tässä mättää on kerronta. Stephen ja Peter, mitä hemmettiä? Talismaani on pitkä kuin nälkävuosi ja siltä se myös tuntuu. Jaaritellaan ja jaaritellaan. Kuvaillaan sitä ja kuvaillaan tätä, ja kuvaillaan sitä mitä olisi voinut olla ja ei olisi voinut olla jne. Jestas. Talismaani olisi ollut todella loistava, jos sitä olisi tiivistetty vähintään kolmanneksella.

Talismaanin tarina jatkuu saman kaksikon tekemässä jatko-osassa Pimeyden talo (Black House). Kestää kyllä jonkin aikaa ennen kuin uskallan tarttua siihen, mutta luettavahan sekin on, ei siitä mihinkään pääse.

Talismaani menee HelMet-lukuhaasteessa kohtaan 29. kahden kirjailijan yhdessä kirjoittama kirja.

4 kommenttia:

 1. Minä kyllä tykkäsin tästä paljon, jaarittelusta huolimatta. =D Olin toki hieman epäileväinen Straubin suhteen, että miten homma toimii kun en ollut koskaan hänen kirjojaan lukenut, mutta homma toimikin ihan mukavasti. Pimeyden talo on erilainen tunnelmaltaan (muistaakseni, ei niin "satumainen"), mutta pidin siitäkin.

  VastaaPoista
 2. Olin tämän lukenut joskus niihin aikoihin kun suomeksi ilmestyi, muistelin ihan luettavaksi mutta ei mitenkään noussut suosikkien joukkoon Kingin tuotannossa eikä ole kyllä myöskään houkuttanut kokeilla uudelleenlukua...

  VastaaPoista
 3. Kuten toisaalla mainitsin, minulle Talismaani on yksi niitä nuoruusvuosien parhaimpia Kingejä. Olen lukenut tämän ainakin kolmesti, jatko-osan vain kerran. Tykkäsin kahdesta rinnakkaisesta maailmasta (vaikka siskon pitikin selittää mulle pitkään, mitä territorio tarkoittaa) ja juonesta ylipäätään.

  En tiedä, miltä Talismaani nyt tuntuisi, mutta ehkä en edes kokeile ja riskeeraa hyviä muistoja...

  VastaaPoista
 4. Ajattelin viimeksi kirjastossa, että lainaan tämän. Enpä taida, inhoan jaarittelua. :D

  VastaaPoista