2. tammikuuta 2016

Tervemenoa 2015, tervetuloa 2016

Uusi vuosi ja uudet kujeet.

Vuosi 2015 ei ollut kovin kaksinen meidän perheelle. Koko vuotta leimasi mieheni sairastelu, josta kirjoitin tännekin syyskuussa. Ilokseni voin kuitenkin kertoa, että oireilun syy selvisi, siihen voitiin puuttua ja tilanne on jälleen normaali. Kyseessä ei ollut homeongelma, vaan kemikaalivaurio, joka korjaantui remontilla (joka olikin suunnitelmissamme joka tapauksessa).
Kirjojen määrä väheni silti, mutta en osaa olla siitä pahoillani. Kokemuksesta tuli kaiketi opittuakin jotakin: kirja fyysisenä kappaleena on vain materiaa ja sähköinen kirja toimii ihan yhtä lailla – minä haluan kirjasta ennen kaikkea sen tarinan, sen elämyksen.

Luin vaivaiset 51 kirjaa vuonna 2015. Se näkyy täällä blogissakin – hiljaista on ollut. En vain ehdi enempää. Myönnän, että kun työkseen lukee ja toimittaa käsiksiä, niin ainakin tässä vaiheessa työhistoriaani on vapaa-ajalla lukeminen vähentynyt. Ja muun elämän pyöritys vie osansa lukuajasta ja energiasta. Loppuvuodesta pakenin jälleen Skyrim-pelin pariin ja nautin siitä tavattomasti. Peliä en vahingossakaan osaa kustannustoimittaa päässäni.


Henkilökohtaisesti isoin iloinen asia vuodelta 2015 on kustannussopimuksen saaminen. Jännäsin sitä täällä blogissani lokakuussa. Esikoisromaanini ilmestyy siis Osuuskumman kustantamana syyskuussa 2016. Joululomani onkin mennyt käsikirjoitusta editoidessa. Minulla on aivan ihana kustannustoimittaja – ja koen itse oppivani paljon ollessani nyt tässä roolissa.
Editoimista teen nyt ns. pinosta kirjoittamisen tekniikalla. Vieressäni on siis käsikirjoitukseni printattu versio, johon armas kustikseni on laittanut lukuisia merkintöjä. Niiden pohjalta kirjoitan käsistä kokonaan uuteen tiedostoon. Hyvin työlästä, mutta hyvin tehokasta! Huomaan, että mm. kielen rytmitys tulee yhtenäisemmäksi. Käsikseni on moneen kertaan editoimani, ollut välillä tauolla ja taas jatkettu. Vuosien kuonat ovat tehneet siitä epätasaisen ja tällä keinolla saan siitä (toivoakseni) yhtenäisemmän ja eheämmän.

Vuonna 2016 tässä blogissa alkaa myös Kusti kertoo -sarja. Nimensä mukaisesti kerron siinä kustannustoimittamistani kirjoista. Kirjailijan ja kustin työsuhde on kumminkin hyvin henkilökohtainen ja luottamuksellinen. Joten sarjalta ei kannata odottaa juttua siitä, kuinka kauhea käsis oli ja mitä sille piti tehdä, että siitä tuli hyvä.
Kusti kertoo -sarjassa keskityn enemmän kertomaan itse kirjasta, miksi se on minusta innostava ja kenelle sitä voisin suositella. Se ei ole arvostelu, sillä sellaistahan en voisi mitenkään puolueettomasti tehdä. En myöskään pisteytä kirjoja. Sarjan bloggaukset ovat lähempänä mainosta/esittelyä, kuin varsinaista kritiikkiä.
Kysyn jokaisen kirjan kohdalla luvan kustantamolta (mikäli sellainen on) ja kirjailijalta juttuni julkaisuun. Olen halunnut jo pitkään nostaa esille blogissani kirjoja, joita olen kustannustoimittanut. Ihan vain siksi, että luonnollisesti tykkään niistä kirjoista paljon ja haluan hehkuttaa niitä muillekin.
Mahdollisesti Kusti kertoo -sarjassa pohdin myös kustannustoimittamista yleisellä tasolla. On juttuja ja asioita, joita haluaisin nostaa esiin kustannustoimittajan työstä. En halua väittää niitä yleisiksi totuuksiksi kustannustoimittajan työstä, vaan alleviivaan jo nyt omakohtaisuuttani ja omaa kokemustani. Ehkä minun pitäisikin aloittaa sarja jollakin tällaisella jutulla? Hmm...

Sain joulupukilta Gone with The Wind -elokuvajulisteen.
Suhtaudun tulevaan vuoteen 2016 samalla innolla.

Joten näillä tunnelmilla käynnistyy vuosi 2016. Olkoon se kaikille muillekin onnekas, kirjava, luova, rakkaudentäyteinen ja mitä ikinä nyt toivottekaan.
Minä tästä taidan siirtyä editoinnin pariin, jotta teillä olisi syyskuussakin jotain luettavaa ;)

6 kommenttia:

 1. Hyvää ja kaunista, tehokasta ja riehakasta menoa v 2016!
  Jään odottamaan Kusti kertoo-tarinoita.
  Temmellystä kirjainten kentällä, Mörri

  VastaaPoista
 2. Alkaa hävettää kun tuntuu siltä että joka blogissa kirjoitetaan tuo sama lause "luin vaivaiset - kirjaa" :) Minä nimittäin luin vain 30 kirjaa :D Ei se määrä... Hauskaa vuotta 2016!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki on aina toki suhteellista. Ei se määrä, vaan se laatu!

   Poista
 3. Todella kiinnostavalta vaikuttaa tuleva Kusti kertoo -sarja! Helmet-lukuhaasteen kohtaan viitaten: tuleeko mieleen hyviä kirjoja, joissa joku hahmoista on kustannustoimittaja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piti huijata, ja katsoa Kirjasammon sivulta! Ainakin esim. Kaisa Haatasen Meikkipussin pohjalta -kirjassa on kustis :)

   Poista