1. syyskuuta 2015

Kirja on vain esine. Onhan?

"Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä", sanoi Jäyhä Jököttäjä Aku Ankalle.
Morren maailmassa eletään nyt myös kovia aikoja.

Tänä kesänä miehelleni puhkesi kemikaaliyliherkkyys (voidaan tuntea myös nimellä tuoksuyliherkkyys). Todella monet teolliset kemikaalihajut aiheuttavat hänelle oireita huimauksesta hengenahdistukseen ja päänsärystä pahoinvointiin. Hiuslakat, lähes kaikki parfyymit, teolliset pesuaineet ja puhdistusaineet, pakokaasu, bensa, tekstiilien käsittelyaineet... ja valitettavasti yhtenä pahimpana on joukossa painomuste.


Olemme aina olleet ylpeitä kotikirjastostamme. Kirjat tekevät kodin. Lukeminen on meille molemmille rakas harrastus, minulle olennainen osa ammattiani. Voin käsi sydämellä sanoa, että meillä on aina luettu enemmän kuin vaikkapa katsottu televisiota.
Kirjoja on kertynyt meille noin 1 500 kappaleen verran. Joistakin se on paljon, joistakin vähän ja joistakin sopivasti.

Tilanne on vaatinut meiltä kaikilta paljon ja tuonut arkeen monta uutta haastetta. Jokainen tänä päivänä varmasti tietää, että kemikaaleja käytetään paljon. Mutta sen tajuaminen näin konkreettisella tavalla on ollut todella yllättävää, rasittavaa ja elämää hankaloittavaa – varsinkin näin aluksi.

Tunnustan avoimesti, että kun lauantaina tyhjensin kirjahyllyäni, itkin. Hoin itselleni, että kirja on vain esine – tarina on se tärkein. Ei se muoto. Olen toki sitä mieltä, mutta silti minusta tuntui, että olen siivonnut nyt jotain oleellista itsestäni.

Kirjat ovat nyt autotallissa. Seinää vasten oleva leveämpi pino on se pino, josta emme haluaisi luopua. Elätämme toivoa, että tilanne tasaantuisi ja löytäisimme jonkinlaisen ratkaisun. Olemme pohtineet kirjahyllyyn ovia, liukuovia ynnä muita ratkaisuja – ilmatiiviys on aika olennaista.

Keskellä oleva pino on lähtevien pino. Jotta jokin järkevä ja edes jossakin määrin myös budjettiimme sopiva ratkaisu löytyisi, on kirjojen määrää vähennettävä. Lähtevien pino ei ole riittävästi, mutta se on nyt alku. Osan kirjoista myyn, osa lahjoitetaan sukulaisille ym. läheisille, osan toivoimme voimamme lahjoittaa jonnekin, jossa niistä on iloa.

Morren maailmassa tämä näkyy siten, että jatkossa bloggaan paljon siitä, mitä pystyn lukemaan sähköisessä muodossa. Ja kehitykselle ja tekniikalle kiitos ja ylistys! Onneksi sähkökirjamaailma on jatkuvasti kehittymässä yhä parempaan suuntaan. Valikoimat laajenevat ja jospa hinnatkin tasaantuisivat.
En enää vastaanota arvostelukappaleita paperisessa muodossa, vaan pyydän ne mahdollisuuksien mukaan sähköisenä.
Tulen lukemaan enemmän myös englanniksi – yksi kirja odottaakin jo bloggaustaan. Nyt vain on aika ja voimat olleet kortilla tämän suhteen.

Työhöni kustannustoimittajana tämä ei juurikaan vaikuta. Lähes kaikki hoituu sähköisesti ja ainakaan tässä vaiheessa printattu paperi ei aiheuta miehelleni oireita.

Kirjoista luopuminen teki kipeämpää kuin hiuksista luopuminen. Nimittäin hiusten värjääminen ei myöskään tule enää tässä taloudessa kyseeseen.


Niinpä ainakin tämän kirjasyksyn ajan minut tunnistaa astetta vähähiuksisemmasta lookista. Olen tähän kyllä oikein tyytyväinen ja saatanpa viihtyä tässä pidempäänkin. On kuulkaa sen verran helppohoitoinen!

Mutta tällaista siis Morrelaan tänä syksynä. Kirjat elävät aina.

14 kommenttia:

 1. Alkushokin ja -järkytyksen jälkeen tilanne varmasti tasaantuu ja eteen tulleisiin uusiin juttuihin tottuu. Paljon se vaatii, ottaa aikaa ja aiheuttaa tunnemylläköitä, mutta eipä siinä taida auttaa muu, kuin käydä ne läpi. Eiköhän kaikkeen kuitenkin lopulta löydy ratkaisu. Kaikki selviää, mutta ensin täytyy kulkea yksi matka.

  Tsemppiä teidän koko perheelle!

  VastaaPoista
 2. Olet oikein tyylikäs tuolla vähähiuksisemmalla lookillasi!

  Niin hurjalta kuin tuollainen elämänmuutos tuntuukin, uskallan ehdottaa, että pitäisit päiväkirjaa tunnoistasi ja kaikesta siitä mitä teille nyt on tapahtunut terveydentilan ja kirjojen suhteen.

  Ja vielä tulee mieleen, että onko miehesi kokeillut lyhyttä asuinpaikan vaihtamista (esim. viikko), voisiko kotinne mikroilmastossa ja muissa olosuhteissa olla jotakin? Anteeksi että tällaista kyselen teitä tuntematta.

  VastaaPoista
 3. Tyhjät hyllyt ovat kyllä ikävä näky (Tukka sen sijaan ei! :), toivottavasti jokin keskitien ratkaisu tosiaan löytyy. Ja onneksi sentään ne sähkökirja-asiat alkavat olla kohtuullisen hyvällä mallilla, siinä mielessä voi ehkä vähän lohduttautua sillä että onneksi tämä tapahtui vasta nyt eikä esim. kymmenen vuotta sitten... Haasteita varmasti arjessa riittää asian myötä mutta eiköhän tilanne tasaannu! Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
 4. Onneksi on sähkökirjat! Tsemppiä teille kaikille. Toivotaan, että tilanne tasaantuu,
  Niin ja tukka (tai tukattomuus) on tosi tyylikästä :-)

  VastaaPoista
 5. Tyhjät kirjahyllyt ovat surullinen näky, mutta tilanteessanne varsin ymmärrettävä (ja varmasti kipeä) ratkaisu. Toivottavasti miehesi tilanne helpottaa ja saatte ratkaistua tärkeimpien kirjojen säilyttämistä koskevan ongelman. Sanon vielä täälläkin, että uusi tyylisi on upea. Ja paitsi että hiusten leikkaaminen osoittaa rohkeutta on se minusta hieno rakkaudenosoitus puolisoasi kohtaan!

  VastaaPoista
 6. Onhan nuo tyhjät hyllyt lohduton näky. Ymmärrän hyvin, ettei kirjamäärän raju karsiminen ole mikään kevyt homma, varsinkin jos niitä ei jatkossakaan voi hankkia lisää.

  Mutta onneksi on sähkökirjat ja sulla (ilmeisesti) kunnollinen lukulaite, ettei tarvi harrastuksesta kokonaan luopua. Toivon ihan jo sun miehen oman olemisen vuoksi, että oireet vähenisivät mahdollisimman pian. Surrakin saa jos siltä tuntuu. Varmasti arki helpottuu valtavasti sitten kun nämä isoimmat muutokset on tehty.

  Sulle kyllä sopii kalju mahdottoman hyvin! Paljon tsemppiä näihin haasteisiin teille kaikille!

  VastaaPoista
 7. Vaikea tilanne, raskas. Onneksi ratkaisuja on mahdollista kuitenkin löytää. Varmasti selviätte muutoksesta (tai muutoksista, montahan niitä on käsillä), vaikka se viekin aikaa. Tsemppiä!

  VastaaPoista
 8. Paljon kaikkea sopeuduttavaa, mutta tuo autotallikirjasto on ihan paras, kukaan kuitenkaan autoaan tallissa säilytä, aina se ahdetaan täyteen kaikkea muuta. Ja e-kirjat!

  VastaaPoista
 9. Varmaan itsekin itkisin, jos joutuisin luopumaan kaikista kirjoistani. Niihin muodostuu kuitenkin tunneside, kun muistaa mistä minkäkin on saanut tai hankkinut. Onneksi teillä näyttää olevan tuota lääniä ja toivottavasti kirjahyllyillekin löytyy joku ratkaisu, että edes arvokkaimmat saisi sisätiloihin kuivaan talteen. :) Ja tosiaan, ne e-kirjat! <3

  Voimia Morre! Onneksi sentään näytät hyvältä kaljuna! ~.n <3 Voimia myös aviomiehelle, tuo on nykypäivänä yksi kamalimpia juttuja, mihin voi sairastua.

  VastaaPoista
 10. Ihan sydäntä särkee katsella noita tyhjiä hyllyjä. Olen pyrkinyt karsimaan omia hyllyjäni aina silloin tällöin, enimmäkseen muuttaessa, mutta kauhistuttaa ajatuskin että pitäisi luopua myös niistä kaikista rakkaimmista... Toivottavasti löydätte jonkinlaisen ratkaisun kirjahyllyille!

  VastaaPoista
 11. Voin vain kuvitella, millainen olonne on noita hyllyjä katsellessa. Ja sitten tietysti vielä kaikki muut kemikaaliyliherkkyyden tuomat muutokset elämässänne... Kovasti voimia jaksamiseen asian kanssa, toivottavasti miehesi sairasus helpottuisi ajan kanssa.

  VastaaPoista
 12. Lämmin kiitos kaikille myötäeläjille <3 Ratkaisua haetaan hiljalleen ja muutenkin koko hommeli on tutkimuksen alla.

  Tämä on tosiaan opettanut hyvin ajattelemaan, että kirjahyllytön koti ei välttämättä ole sivistymätön koti.

  VastaaPoista
 13. Miten ikävä kuulla ja lukea. E-kirjat eivät varmasti lohduta, koska kirja kädessä on niin konkreettinen ja ihana juttu. Varsin yliherkkänä ja astmaa lapsuudesta asti poteneena, sairaaloissa useita kertoja, myös tiputuksessa nuorena etenkin nuorena, enää en lähde semmosen takia vaikka tupehtuisin:) jäin miettimään etteikö tätäkin yliherkkyyttä voisi jotenkin hoitaa. Ei elämästä voi kaikkea eliminoida:( Siedätys, allergialääkkeet etc josko jostakin löytyisi helpotus. Aurinkoista ja hyvää syksyä.

  P.s. hiusväreistä ja chanelista en luovu, kissan otin, sairastin kovasti ja nyt ei enää oireita, mutta kunto romahti totaalisesti ja viime syksy oli aivan järkyttävä. Mutta se kannatti:) Lapsuudessa on ollut lääketieteellinen siedätyshoito, joka auttoi aika paljon. Tämä ei tietenkään ole sama asia ja mitä oireita miehellä on, ei voi tietää. Voimia ja erilaisia hoitokeinoja sinne toivotellen Irkku-Mustis.

  VastaaPoista
 14. Onko todellakin niin, että jopa kirjojen painomuste aiheuttaa oireita? Oletteko selvittäneet, voisko kirjoja käsitellä jotenkin sen poistamiseksi? Kyselen ihan vaan siksi, kun itselleni tuoreet painetut sanomalehdet tekevät oireita, mutta ei kirjat... otan osaa ...ymmärrän kirjafriikkinä, että vaikeita ratkaisuja olette joutuneet tekemään...kaikkeen tottuu, varsinkin, jos on pakko...parempaa jatkoa :)

  VastaaPoista