9. heinäkuuta 2014

Morren Finncon-tärpit

Ah! Se on nyt kesä, kärpäset ja tietysti Finncon! Tänä vuonna Finncon järjestetään Jyväskylässä.

Kerrattakoon lyhyesti vielä mikä kumma Finncon onkaan. Finncon on siis Euroopan suurin scifi- ja fantasiakulttuurin tapahtuma. Se järjestetään lähes joka vuosi ja paikka vaihtelee suurimpien suomalaisten kaupunkien kesken.
Tapahtuma on kaikille avoin ja sinne on ilmainen sisäänpääsy. Paikalla on runsaasti erilaista ohjelmaa (tähän postaukseen koostan siis omat tärppini), myyntiä (kirjat, pelit, korut, elokuvat, vaatteet, taidetta...) ja hassusti pukeutuneita ihmisiä. Erikoinen pukeutuminen ei kuitenkaan ole pääsyvaatimus. Suurin osa kävijöistä pukeutuu tavallisiin arkivaatteisiin.
Tapahtuma sopii koko perheelle, joskin ohjelmat kannattaa valita vähän sen mukaan kuinka pieniä lapsia on mukana. Kaikkien ohjelmien kuvasisältö tai keskustelunaiheet eivät ehkä ole ihan pienten lasten juttuja. Lapsille erityisen sopivia ohjelmia esitellään täällä.
Ohjelmaa on suomeksi, englanniksi ja ruotsiksi.
Kannustan siis lämpimästi saapumaan Finnconiin. Ovat luvanneet ensi viikonlopuksi aivan ihanan kesäistä säätäkin ja Jyväskylähän on kaunis kesäkaupunki.

Mutta sitten asiaan! Minulla on ilo ja kunnia toimia Lukulamppu-sivuston Finncon-reportterina. Päivitän viikonlopun aikana Lukulampun ja Osuuskumman Facebook-sivuja, ja jaan Finncon-fiiliksiäni. Sunnuntaina sitten Lukulampussa ilmestyy juttuni aiheesta. Joten coneilun ja muun kesäisen viikonlopunvieton lomassa kannattaa kurkkia vähän internetinkin ihmeelliseen maailmaan.

Koko Finnconin ohjelman voit katsoa täältä. Siellä saa tehtyä näppärästi oman ohjelmasuunnitelmansakin! Isoin pulmahan Finnconissa on se, että on useita kiinnostavia ohjelmia päällekäin. Conitea ei tänäkään vuonna onnistunut vielä kehittämään aikakonetta, joten ei auta kuin tehdä kipeitä valintoja.

Morren tärpit:

Perjantai
klo 15.30-17.00: On Writing
Keskustellaan kirjoittamisesta. Paikalla Elizabeth Bear, Scott Lynch, Hannu Rajaniemi ja Cheryl Morgan.

klo 17.00-19.00: Stk juhlavastaanotto
Suomen tieteis- ja fantasiakirjoittajat täyttää 30 vuotta. Tilaisuudessa julkistetaan myös kirjoittajaopas Kummallisen kirjoittajat.

Lauantai
klo 10.30-12.00: Tarina, joka ei mahtunut yhteen kirjaan
Magdalena Hai, Anu Holopainen, Helena Waris, Eija Lappalainen ja J. S. Meresmaa kertovat siitä, kuinka tarina kaareutuikin useammaksi kirjaksi.

klo 11.00-12.00: Tehoste- ja efektimaskeeraus
Ari Savonen kertoo aiheesta.

klo 12.00-14.00: Kalevalarunoustyöpaja
Runoilija, muusikko, sanoittaja Juha Jyrkäs opastaa trokeen saloihin. Työpajaan voi käydä ilmoittautumassa täällä.

klo 12.00-13.00: Jedit ja ritarit: mitä miekka voi kertoa käyttötavastaan
Jukka Salmi luennoi aiheesta ja vastannee lopulta kysymykseen kuinka valomiekkaa voi oikeasti käyttää.

klo 13.00-14.00: Tulevaisuuden kirja
Mitä 'kirja' tarkoittaa vuonna 2020? Aiheesta spekuloivat Kanerva Eskola, Kimmo Lehtonen, J. S. Meresmaa, Kimmo Kallio ja Markku Soikkeli

klo 14.00-15.00: Muumilaaksosta Suomenlahdelle – muumikarttojen kertomaa
Anni Nupponen perehdyttää Muumimaailman karttoihin.

klo 15.00-16.00: Nova-kirjoituskilpailun palkintojen jako
Olen paikalla, koska olin kisassa tuomarina. Taso oli kova!

klo 15.00-16.00: Avaruusscifin tulevaisuus
J. Pekka Mäkelä, Hannu Rajaniemi ja Markku Soikkeli keskustelevat aiheesta.

klo 16.00-17.00: Faktan ja fiktion suhde
Johanna Sinisalo, Tiina Raevaara, Jukka Halme ja Hannu Rajaniemi keskustelevat aiheesta.

klo 17.00-18.00: Fantasian uusi aalto
Tekeekö eeppinen fantasia uutta tuloaan? Keskustelemassa Tuomas Saloranta, Katri Alatalo, Petteri Hannila ja Markus Harju

Sunnuntai
klo 10.00-11.00: Spefin tietokirjat: nyt ja tulevaisuudessa
Minä olen juttelemassa aiheesta Jari Koposen, Vesa Sisätön, Markku Soikkelin ja Juri Timosen kanssa. Esittelemme omia tietokirjojamme.

klo 11.00-12.00: Vanilijavanukasta ja vaihtoehtoja
Minä, Pasi Karppanen, Saara Henriksson ja Magdalena Hai puhumme monimuotoisuudesta spekulatiivisessa fiktiossa. Näkyykö ihonvärin, sukupuolen tai seksuaalisen suuntautumisen monipuolisuus spefissä vai onko todellisuus spefiä ihmeellisempää?

klo 12.00-13.00: Yhteislaulua (filkit)
Johanna Vainikainen-Uusitalon johdolla lauletaan kimpassa filkkejä, eli spefisti uudestaan sanoitettuja tuttuja lauluja.

klo 12.00-13.00: Fantasy Romance
Scott Lynch, J. S. Meresmaa, Marianna Leikomaa ja Merja Polvinen keskustelevat in English romantiikasta fantasiassa.

klo 13.00-14.00: Maailmankaikkeuden paras turistikohde
Kolme fiktiivistä hahmoa vakuuttavat yleisön oman maailmansa parhaudesta turistikohteena.

klo 15.00-16.00: Se on pora! Käännöspaneeli.
Spefikääntäjät Sarianna Silvonen, Johanna Vainikainen-Uusitalo, J. Pekka Mäkelä ja Teemu Manninen keskustelevat työstään.

Huhhuh!! Ja jossain välissä pitäisi ehtiä kiertelemään kaikkia myyntipöytiä, tavata kumman ihania ihmisiä ja muita öttiäisiä...
Olen ihan fiiliksissä! Ja painunkin tästä sovittamaan korsettia ja miettimään asukokonaisuuttani... Mutta laatikaapas te omat Finncon-suunnitelmanne!

2 kommenttia:

  1. Oh dammit. Pakko päästä tonne. Harmi vaan että salosta on sinne hiukan matkaa varsinkin alaikäselle xdxd Noh, ehkä ensi vuonna c;

    Niijuu ja blogis on ihan huippu, oon saanu täst paljon lukuideoita :D!

    VastaaPoista
  2. Pakko päästä joskus Finnconiin... Tänä vuonna ajankohta ja paikka eivät (taaskaan sopineet)... Missäköhän Finncon on ensivuonna?

    VastaaPoista