28. lokakuuta 2013

Morre messuilee

 Kuten eilisestä lukupiiripostauksesta huomasitte, olin minäkin Helsingin kirjamessuilla. Jalkapohjissa kihelmöi vieläkin, vaikka messuilu päättyi osaltani jo lauantaina iltapäivästä. Messuraporttini ei nyt varmasti ole kovinkaan häävi ja siihen on parikin syytä. En ole kovin hyvä raportoija (olisin surkea toimittaja-reportteri!), olen huono valokuvaaja (en jaksa kaivaa kameraa) ja... No, arvatkaapa montako ohjelmaa kävin seuraamassa? Jep. En ainuttakaan! En yhtäkään! Zero. Nada. En yksinkertaisesti ehtinyt ja sitten loppuivat voimatkin. En nimittäin ole kovin hyvä tungoksissakaan, vaan ahdistun.


Messuilu alkoi osaltani jo keskiviikkona. En ole koskaan aiemmin ollut messuilla jo rakennusvaiheesta alkaen. Ja voi sitä kiirettä ja hyörintää! Keskiviikkona hallissa liikkuessa on syytä varoa puulavoja, pahvikasoja, autoja, johtoja... Mutta ilmassa väreilee innostunut odotus kuin lapsilla jouluaattona.
Olin messuilla siis pääasiassa Osuuskumman hommissa ja jo rakennusvaiheessa ihastelin yhteistyökumppanimme Boknäsin kalusteita.

Nuo kirjakarusellit ovat vain niin upeita! Itselleni haluaisin sellaisen matalamman version. Visioin, että se olisi niin mahtava lukunurkkauksessa. Karuselli täyteen kirjoja ja päälle sitten lasillinen punaviiniä ja muutama pala suklaata...

Koska olen juuri tällainen raportoija, niin en tajunnut tietenkään ottaa kuvaa valmiista osastosta. Mutta käy kurkkaamassa Osuuskumman Facebook-sivuja!

Torstaina olin tosiaan lukupiirissä ja sen tiimoilta minua haastateltiin Radio Novaankin. Juttu jäi kumminkin kaiketi leikkauspöydälle, sillä en ole onnistunut löytämään sitä. No... Sellaista sattuu. Minulla oli noin 30 sekuntia aikaa valmistautua haastatteluun, joten en yhtään ihmettele, jos sopotukseni jätettiin lähettämättä.
Lukupiirin jälkeen oli Bloggers' Lounge -tapaaminen.

Pahoittelen. En osaa poseerata kuvissa. Muut ovat vakuuttaneet, etten oikeasti ole noin yrmy. Ehkä yritin saada jotain kohtalokasta taiteilijailmettä?
Tapaaminen tuntui hiukan hassulta, sillä en koe olevani millään tapaa julkkis. Miellän tällaiset tapaamiset lähinnä Don Rosa ja Stephen King -tasoisten tyyppien heiniksi. Mutta kyllä tuollakin porukkaa kävi. Lähinnä tosin tuttuja, kollegoja ja yhteistyökumppaneita, mutta mukavaa se oli silti!


Pääosin vietin siis aikaani Osuuskumman osastolla. Vastailin kysymyksiin siitä, mikä Osuuskumma on, mitä on steampunk, mikä on raapale... Lisäksi moni tuttu kävi moikkaamassa.


Perjantaina pääsinkin lavalle tällaisen joukon kanssa. Vasemmalta oikealle: Juhana Pettersson, Aulis Hård, J.S. Meresmaa ja Tarja Sipiläinen.


Vähemmästäkin naurattaa, kun ohjelma oli Ruusuja, piiskaa ja homoseksiä (olimme Katri Vala -lavalla). Rupattelimme mukavia romantiikan, erotiikan ja pornon eroista. Yleisöäkin oli mukavasti. Arvioisin, että muutamia kymmeniä jopa!


Perjantaina pääsin rapsuttamaan myös lukukoira Börjeä! Olemmehan me palkintokollegoja, sillä Börje sai tänä vuonna Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinnon (minä ja muutama muu bloggaaja saimme saman tunnustuksen vuonna 2011). Onnea vielä Börjelle!

Tässä yhteydessä haluan myös onnitella Jenny Kangasvuota Kuvastaja-palkinnosta! Sudenveri on kerrassaan hieno romaani!


Lauantaina ohjelmassa olikin Pasi Ilmari Jääskeläisen tapaaminen kirjabloggaajien kanssa. Atenan tilaisuudesta ei puuttunut vauhtia ja vaarallisia tilanteita, sillä kokonainen pöytä romahti ja sen mukana viinilasit, viinipullot, vesitynnyri... Sotku oli melkoinen, mutta ei mahdoton. Siivoojakin päätti itkun sijasta nauraa  – ja ikuistaa tilanteen. Minä en. Keskityin nauramiseen, kuten kuvassa Pasikin.
Tapaamisessa rupateltiin mukavia Sielut kulkevat sateessa -romaanista, sen tekemisestä, kirjabloggaamisesta yleisestikin. Harmikseni jouduin lähtemään kesken pois, sillä juna kutsui...

Aika meni kuin siivillä. Milloin en hengannut Osuuskumman osastolla, kiertelin muilla osastolla tapaamassa tuttuja ja tekemässä löytöjä.

Ja tältä löytöpinoni näytti. Mukana pari arvostelukappaletta ja Steampunk! – Höyryä ja helvetinkoneita -kirjat ovat tekijänkappaleita.
Kirjat ovat:
JP Ahonen: Perkeros
Marjut Hjelt & Christer Nuutinen: Veden valtiaat
Marko Hautala: Itsevalaisevat
Pirkko Arstila: Susinainen
Sulamit & Erkki Reenpää (toim.): Fantastisia kertomuksia
Jane Austen: Emma
Johanna Sinisalo: Lasisilmä
Guillaume Apollinaire: Mätänevä velho
Louisa M. Alcott: Pikku naisia
Granta 1: Ruoka
Riikka Rossi & Saija Isomaa: Kirjallisuuden naiset – naisten esityksiä 1840-luvulta 2000-luvulle
J. R. McNeill & William H. McNeill: Verkottunut ihmiskunta – yleiskatsaus maailmanhistoriaan
Riikka Rossi: Särkyvä arki – naturalismin juuret suomalaisessa kirjallisuudessa
Alice Munro: Kerjäläistyttö
Alice Munro: Viha, ystävyys, rakkaus
JP Koskinen: Savurenkaita
Juha Jyrkäs: Oivas Repänen – Kainoan musta linna 1 (äänikirja)

Jotta sellaista kuului Morren messuiluun. Olen iloinen kaikista kohtaamisista, vaikka osa jäikin vain ihan tervehtimisen tasolle. Ensi vuonna taas!

5 kommenttia:

 1. Ooh, vähänkö lähti lapasesta noi kirjahankinnat? :D Sellaisen kirjakarusellin haluaisin myös, jos se sopisi muuhun kalustukseen.

  Potkin itseäni henkisesti nilkkaan, sillä UNOHDIN käydä Osuuskumman osastolla! Minä pörrö, kuten Hanna sen sanoisi (siis Hanna P.).

  VastaaPoista
 2. Kunnioitusta herättävä kirjapino! :)

  Kirjakarusellista haaveilen minäkin. Ei mulla sille kyllä paikkaa olisi, mutta silti.

  VastaaPoista
 3. Morremaisen kiva postaus - kyllä sinusta toimittaja tulisi :-) - ja kirjapino, ilmanko raahasit sitä valtavaa matkalaukkua... Hyviä lukuhetkiä sinulla siis tiedossa paljon, talvea odotellessa! Kiva lukea näitä messukokemuksia, kun kaikilla ne tietysti ovat vähän erilaiset, toiset ovat töissä, shoppailevat, toiset kiertävät haastatteluja jne.

  VastaaPoista
 4. Messupostauksia onkin ollut kiva lukea tosiaan monimuotoisuuden vuoksi :)

  Ja vähän taas lähti lapasesta... Oli ehkä ihan hyvä asia (ainakin lompakon kannalta), ettei minulla ollut enempää aikaa :D

  VastaaPoista
 5. Kirjakarusellista olen haaveillut myös. Ihmettelen vain mitä tulostimeni sanoisi karusellissa pyörimisestä. Pitänee odottaa langatonta sähköä muutenhan se kai menisi, jos elän sinne asti.

  VastaaPoista