26. lokakuuta 2013

Charlaine Harris: Veren muisti (2011 / 2013)

Dead Reckoning
Suomennos: Sari Kumpulainen
Kustantamo: Gummerus
Sivumäärä: 363
Pisteet: 3/5
Mistä minulle: arvostelukappale

Sookie-sarja on päässyt peräti 11. osaansa. Veren muisti tuntuu tosin melkoiselta tasonotkahdukselta. En tiedä oliko tämä kirja todellakin muita näin paljon huonompi vai alanko vain kyllästyä? Vieläkään tämä sarja ei tosin ole päätöksessään, sillä marraskuussa ilmestyy vielä suomennos Veri kielellä.

Eipä nyt mennä kuitenkaan asioiden edelle, vaan pysytään tässä. Veren muisti tuntuu taas hiukan välinäytösmäiseltä kirjalta, vaikka ei tässäkään laakereillaan levätä. Merlotte'siin heitetään polttopullo, Sookien keijusukulaiset vaikuttavat muuten vain epäilyttäviltä, Eric ja Pam riitelevät ja Sookien edesmenneestä mummusta paljastuu kaikenlaista. Lisäksi Sookien vanha vihollinen (johon olin jo umpikyllästynyt) palaa jälleen näyttämölle...

Kaikesta tapahtumarikkaudestaan huolimatta Veren muisti on tarkoitettu selvästi pohjustustyöksi Sookien lopulliselle miesvalinnalle. Suhde Ericiin väljähtää väljähtämistään ja koko Eric alkaa tuntua varsin vaisulta hahmolta. En ikinä uskonut sanovani tätä, mutta niin se vain on. Sookieta on sanottu ns. Mary Sue -hahmoksi (jolla siis tarkoitetaan ylivertaista hahmoa, ikään kuin kirjailijan täydellisen minän fantasiointia) ja vasta Veren muistin kohdalla alan ymmärtää väitettä. Vielä tässäkin osassa Bill, kaikkien muiden miesten lisäksi, itkee Sookien perään niin vahvasti, että minua lukijana alkoi itkettää myös – lähinnä siis hahmojen typeryyden tähden. Ei enää jaksaisi.

Mielenkiintoa yllä piti lähinnä Ericin ja Pamin kädenvääntö, johon olisi voinut panostaa vähän enemmänkin. En paljasta, mitä kädenvääntö koski, mutta se toi kummastakin hahmosta esiin vähän taas sitä vanhaa jytyä. Ericin asema asettaa hänet hankalaan tilanteeseen ja siitä johtuu myös tilanne Sookien kanssa. Selitys hiukan onnahtelee minusta, mutta toisaalta en kyllä itsekään keksisi millä muulla Sookien ja Ericin saisi erotettua, jos olisi tarvis.

Suomennoksessa on myös näemmä pitänyt kiirettä tai sitten aloin vain tylsyyksissäni kiinnitämään siihen enemmän huomiota. "Silloin Eric paineli ulos nopeammin kuin ehdin hahmottaa." (s. 177) kalsahti silmään kaikkein pahiten vaikka tiedän, että tässä viitataan myös vampyyrin kykyyn liikkua niin nopeasti, ettei ihminen ehdi sitä havaita.

Kaikesta kritiikistäni huolimatta tämä oli ihan kelvollinen. Huonoin osa koko sarjassa tähän mennessä, mutta isommin ajateltuna ihan kelpo romaani. Tapahtumat etenevät tuttuun tapaan vauhdilla eikä tässä jäädä sen kummemmin vatuloimaan, vaikka ihmissuhdepohjustusosa onkin. Netissä liikkuessa ei ole oikein voinut välttyä Sookien miesvalinnan lopputuloksesta enkä minäkään varmaan sitten aikanaan sitä pimitä. Koen luultavasti sen verran tarvetta avautua siitä. Tämä siis näin jo ennakkovaroituksena seuraavaa (viimeistä?) osaa ajatellen.

The Southern Vampire Mysteries:
Veren voima
Verenjanoa Dallasissa
Kylmäveristen klubi
Veren imussa
Verta sakeampaa
Veren perintö

Pahan veren valtakunta
Veren sitomat
Pedon veri
Samaa verta
Veren muisti
Veri kielellä (marraskuu 2013)

Tämän osan myötä Charlaine Harris avaakin ihan uuden yläosaston Morren maailmassa. "Kymppikerhoon" pääsevät kirjailijat, joiden teoksista (tai joihin liittyvistä) on yli kymmenen bloggausta. Tämä siksi, että he ovat sen ansainneet, mutta myös siksi että se pitää tuon kirjailijavalikon tuossa oikealla kurissa. Haluan siinä pitää yhä nimien kokoeron, mutta se kasvaa suhteettomaksi, jos toisella nimellä on 15 merkintää ja toisella yksi. Tällöin pienemmästä tulee vaikealukuinen pienen fonttikoon takia.

8 kommenttia:

 1. Ei tuo marraskuussa suomeksi ilmestyvä Veri kielellä ole vielä viimeisen osan suomennos, sillä sarjassahan on 13 osaa. Jonkinlainen jälkiosakin ilmestyy vielä tänä vuonna. Luin kesällä viimeisen osan ja en kyllä pitänyt loppuratkaisusta, mutta olin hyvin hämmentynyt, kun luin netistä, millaisen vastaanoton lopetus on joiltakin faneilta saanut ( http://www.theguardian.com/books/2013/may/10/charlaine-harris-sookie-stackhouse-true-blood ). The Southern Vampire Mysteries on kuitenkin vain viihteellinen kirjasarja eikä loppujen lopuksi ainakaan minun elämääni paljon hetkauta, kenen kanssa Sookie päätyi yhteen. Lukiessani olin hieman harmistunut, mutta tällä hetkellä asia on minulle aika sama. Jotkut lukijat ovat sitten fanaattisempia, mutta en voi ymmärtää noita tappouhkauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tappouhkaukset menevät minultakin rankasti yli hilseen. Ei voi hyväksyä. Ei millään.

   Eikö tää sarja lopu ikinä?!

   Poista
 2. Minä en nyt kommentoi Sookien miessuhteita (sillä mulla on aika eri käsitys Ericin ja Billin ihanuudesta kuin valtaosalla lukijoita tuntuu olevan, tv-sarjan takia osittain), mutta itse kiinnitin huomiota tämän viimeisimmän suomennoksen aikana jotenki alusta saakka huonoon kieleen! Aloin miettiä että osa kirjoista on ollut kovinkin sujuvaa viihdettä ja osaa ei ole meinannut jaksaa lukea, niin sitten tajusin selata kääntäjien nimiä kirjojen etusivuilta, ja kaksi eri kääntäjien tuolla on näkynyt olevan, mikä omalla kohdalla selittää todella paljon. Lopetin erään suosikkikirjailijan suomennettujen kirjojen lukemisen siinä vaiheessa kun vaihtui kääntäjä ja olin ihmetellyt parin kirjan ajan huonoa tekstiä ennen kuin tajusin kääntäjän vaihtuneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on tosiaan suomentaja vaihtunut kesken kaiken. Ja myös minä olen kiinnittänyt huomioni siihen, että taso on laskenut. Liekö osa myös tiuhan julkaisutahdin (joka tietää kiirettä kääntäjällekin) syytä?

   Poista
 3. Aika väsyneitä nämä sarjan loppupään kirjat ovat. Paljon tapahtuu, mutta silti asiat tuntuvat lähinnä junnaavan paikoillaan. Tosiaan ensi kuussa ilmestyy vielä jonkin sortin "jälkinäytös" koko sarjalle, jonka aion kyllä lukea, mutta jolta en enää suuria odota.

  VastaaPoista
 4. Oijjoi, täytynee äkkiä kiriä loppuosat kiinni (jumahdin aikoinaan yhdeksänteen osaan) etten tule Morren toimesta spoilatuksi, onhan tuo miesvalinta nyt ainakin yksi tärkeimmistä ellei tärkein juttu koko sarjassa. :D Tulen ja jään laulu minulle jo lähestulkoon tuhottiin Skype-keskustelussa, jossa olin vain viaton seuraaja. :< Täytyy selvästi lukea nopeammin, ettei jää jalkoihin! :D

  Toivottavasti messuilut muuten menivät hyvin ja mukaan tarttui kaikenlaista! Koitin eilen tähyillä olisiko Morrea näkynyt Osuuskumman kipsalla, mutten ainakaan hoksannut. Kävelin tosin kuulemma useampaan otteeseen erään kaverin ohi, enkä huomannut häntäkään, joten kertonee jotain havainnointikyvystäni.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Messuilla tuo huomiokyky on kyllä itse kullakin rajallinen :D

   Mutta nyt rykäiset ne loppuosat, niin voin sitten vapaasti purkautua seuraavan osan kohdalla :D

   Poista