31. heinäkuuta 2013

Reijo Mäki: Enkelit kanssasi (1995)

Kustantamo: Otava
Sivumäärä: 298 (pokkari)
Pisteet: 3½ /5
Mistä minulle: oma ostos

Mitäpä olisi kesä ilman Vares-dekkaria? Ei mitään. Vares-vierotusoireetkin uhkasivat jo iskeä, sillä viimeksihän Reijo Mäeltä luin Tatuoidun taivaan, josta en niin vakuuttunut.

Keveydessään ja helppolukuisuudessaan Vares-dekkari sopi mahtavasti lukumaratonkirjaksi. Nämä ovat todellista äijähömppää, kun ei jaksa Vakavasti Otettavia ja Yhteiskuntakriittisiä (Ruotsalaisia) Trillereitä. Vares on korkeintaan naiskriittinen, joten tiukkapipoiselle feministille nämä eivät ehkä sovi.

Joka tapauksessa tuttuun tyyliinsä ikuinen oik.yo Jussi Vares herää helvetinmoisessa krapulassa. Suomen Leijonat ovat kokeneet murskaavan tappion vuoden 1994 MM-jääkiekkoturnauksessa (muistan sen itsekin, itkin – en tosin ryypännyt) ja siihen murheeseen on tarvittu hiukan isompia tuikkuja. Krapula on syytä karistaa kannoilta äkkiä, sillä oven takana kolkuttelee poliisi. Varesta epäillään liikekumppaninsa murhasta. Voiko ihanammin päivä enää alkaa?

Siinä sitä puuhaa sitten piisaakin. Naisiakin Vareksella piisaa; on jännityksestä kiihottuva asuntovälittäjä ja teologian opiskelijatar, joka työskentelee topless-tarjoilijana. Kierrellään turkulaisia kapakoita ja vältellään virolaista palkkamurhaajaa.
Kerronta on reipasta ja niinpä tämäkin Vares-kirja on varsin nopealukuinen kuten Mäen tyyliin sopiikin.

Oli myös hauska fiilistellä 90-luvun tunnelmia tämän myötä. Joillakin tyypeillä on esim. erikseen gsm ja nmt -numerot. Kännykkä ei ole itsestäänselvyys. Internetistä ei puhettakaan; lehdet luetaan kapakassa. On vhs-nauhoja ja yleisöpuhelimia.

Vares-kirjoissa on usein myös jokin kiinnostava sivuhenkilö, eikä Enkelit kanssasi ollut tässä mielessä poikkeus. 'Lepakko' on tämän kirjan kiistatta kiinnostavin persoona. Hyvin nuori mies/poika, joka on järjestelmällisellä kostoretkellä. Hän kunnioittaa ukkiaan, hiukan sodasta traumatisoitunutta rintamaveteraania, suunnattomasti ja se näkyy hienosti Lepakon käytöksessäkin. Jännä tyyppi kaikenkaikkiaan!

Enkelit kanssasi on siis taattua, ihan viihdyttävää Varesta.

7 kommenttia:

 1. En ole lukenut yhtään Varesta, vaikka nykyään turkulainen olenkin. Jotenkin eivät vain ole kuulostaneet ihan sellaisilta, että viihtyisin. Toisaalta saatan olla ihan väärässä, ja jäisinkin koukkuun, jos antaisin Vareksille mahdollisuuden. En ole myöskään vielä kyllästynyt niihin vakavasti otettaviin ja yhteiskuntakriittisiin trillereihin, joten ehkä jätän ainakin vielä Varekset muille lukijoille. :)

  VastaaPoista
 2. Jossain vaiheessa luin parikin Varesta, mutta ne eivät oikein saaneet syttymään. En sitten tiedä mikä siinä ei oikein kolahtanut, mutta kaikki ei vaan sovi kaikille. :)

  VastaaPoista
 3. Vares-kirjoista on helppo kyllä ymmärtää, ettei ne sovi kaikkien makuun. Sen verran mielipiteitä jakava tyyppi tuntuu tuo juoppo turkulaisrenttu olevan! :D

  VastaaPoista
 4. Miellyttävää lukea vaihteeksi positiivinen arvio Mäen opuksesta. Vai olenko vain antanut itseni luoda sellaisen mielikuvan, että jos Vares jakaa mielipiteitä, niin jakaa Mäkikin...

  Komeat sivut sinulla ja kivaa tekstiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun piipahdit! Ja kiitos kehuista :)

   Ja kyllä minäkin olen ymmärtänyt, että niin Vares kuin Mäkikin jakavat vähän mielipiteitä. Minä kehun osin myös siksi, että aidosti pidän Vareksesta. Minusta hän on kerrassaan hauska hahmo, vaikka todellisena henkilönä olisikin ihan hiton ärsyttävä kaveri :D

   Poista
  2. Sama täällä! Jos kohta Mäen romaaneissa on joskus joitakin ongelmallisuuksia, niin henkilökuvauksessa Mäki on mielestäni mestarillinen. Olkoonkin, että "kulmia kurtistellaan" kirjoissa turhankin paljon.

   Oletko muuten pannut merkille, että varhaisemmissa kirjoissa Mäki kuvaa Varesta kolmannessa persoonassa, jälkimmäisissä taas ensimmäisessä?

   Poista
  3. Oh! Enpä tiennyt tuota! Olen lukenut näitä nyt ilmestymisjärjestyksestä, joten uusimmista ei ole tietoa :)
   Hyvä kyllä tietää. Osaan sopeutua vähän etukäteen :D

   Poista