26. heinäkuuta 2013

Morren lukumaraton 26.-27.7.2013

Olette varmaan huomanneetkin, että kirjablogeissa on heinäkuussa lukumaratonattu ahkerasti. Kimppapäivät eivät sopineet minun kalenteriini, mutta lukumaratonista olen haaveillut jo pitkään. Ja vasta eilen havahduin siihen, että NYT on oiva tilaisuus. Puoliskoni lähtee johonkin nörttihäppeninkiin (ei Ropeconiin) ja minä jään kotiin kahdestaan poikani kanssa. Ja koska 9-vuotiaan mielestä äiti ei ole ehkä sitä kaikkein parasta seuraa, viipottaa hän enimmäkseen kavereidensa kanssa ja nukkuu sujuvasti 12 tunnin yöunet.

Lukumaratonin säännöthän menevät näin:
1. Kaikki 24 tunnin aikana luettu kirjallisuus lasketaan mukaan maratoniin.

2. Aloittaa voi mihin kellonaikaan hyvänsä ja lukea haluamansa ajan ja määrän kuitenkin niin, että enimmäisaika on 24 tuntia. (Esim: aloitus 10.7. klo 18.00 -> lopetus 11.7. klo 18.00.) Näin siksi, että maratoonareilla on erilaisia elämäntilanteita, jotka halutaan ottaa huomioon. Tankkaus-, lepo- yms. taukoja saa pitää vapaasti, mutta ne lasketaan mukaan suoritusaikaan.

3. Merkitään ylös luettu sivumäärä ja ilmoitetaan se julkisesti blogissa.

4. Lukea saa mitä tahansa, missä ja miten tahansa!

5. Lukumaratonista saa mielellään kirjoittaa blogiinsa etu- ja jälkikäteen ja varsinkin maratonin kuluessa.

6. Lukumaratonin hastagina somessa on #lukumaraton

Morren maailman lukumaraton alkaa 26.7. klo 13.00 ja päättyy 27.7. klo 13.00


Juuri nyt täällä Espoossa jyrisee loistava ukkonen, joten lukumaratonini alkaa jylhissä merkeissä. Ylläolevassa kuvassa näkyy kirjoja, joita ehkä aion lukea maratonin aikana. Pidätän oikeuden kuitenkin valita kirjani myös fiiliksen mukaan.
Kuvan kirjoista osa on arvostelukappaleita ja osa itse ostettuja. Kirjastokirjoja ei nyt ole, kun omassa hyllyssäkin riittää lukemista ennestään.
Muut esillä olevat tuotteet olen ostanut itse.

Päivitän tähän postaukseen silloin tällöin etenemistäni! Tiiviimmin päivittelen varmaankin Facebookissa Morren maailman -sivulla ja Twitterissä. Käytän säännöissäkin mainittua #lukumaraton hastagia.

Teen myös ihan pikalyhyet arviot lukemistani kirjoista, mutta ne saavat myös kunnon omat bloggauksensa tavalliseen tapaan lukumaratonin jälkeen. Ennen niitä on kuitenkin luvassa arvio Kaari Utrion Vaitelias perillinen -romaanista ja yksi keskeytetyn kirjan raportti.


Kuten kuvasta näkyy, suosin ohkaisia kirjoja ja välissä tulen lukemaan ns. kitalaenpuhdistusnovelleja. Kuvasta unohtui täppärini, mutta sähkökirjatkin ovat mukana. Siellä on pari potentiaalista kirjaa jo valmiiksi ladattuna...

Alustavana suunnitelmana on lukea 6 tuntia, nukkua 2 tuntia, lukea 6 tuntia, nukkua 2... jne. En tiedä toimiiko tämä vai käykö niin, että nukunkin 12 tuntia...
Välissä minun täytyy pitää ainakin yksi kokkaustauko ja ehkä tarpeen vaatiessa seurustella lapseni kanssa. Hän kyllä tietää maratonista ja lupasi itsekin lukea hetken aikaa ainakin. Ilmeisesti Magdalena Hain Kellopelikuningas alkaa käydä jännittäväksi...

Lukumaraton alkaa siis ihan kohta! Ukkonen jyrisee yhä...

Morren lukumaraton etenee:

klo 16.01: Ensimmäinen kirja, Lumikko ja yhdeksän muuta, puolivälissä. Kokkasin ja söin kanasalaattia. Olimme muksun kanssa tuhmia ja annoimme itsellemme luvan lukea ruokapöydässä.
Laura Lumikosta tulee mieleen häiriintyneellä tavalla J. K. Rowling. En tiedä miksi. Se tekee lukukokemuksesta kuitenkin astetta pelottavamman. Mikä Tylypahka todellisuudessa on? Olen kuitenkin vaikuttunut. Pelokas, mutta vaikuttunut.

klo 18.38: Pasi Ilmari Jääskeläisen Lumikko ja yhdeksän muuta (322 sivua pokkarina) on nyt luettu. Neljä pistettä. Vaikuttava, pelottava, mutta loppu ei lunastanut kirjan upeita alun ja keskivaiheen tunnelmia, ja kävi suorastaan sekavaksi.
Seuraavaksi vuorossa kitalaenpuhdistusnovelli, suihku ja tirsat, että jaksaa yön lukea.

klo 21.50: Unien suhteen piti luovuttaa vajaan tunnin yrittämisen jälkeen. Piikkimattokaan ei auttanut! Kitalaenpuhdistusnovelli jäi välistä, kun himotti sitten tarttua seuraavaan kirjaan. Pentti Haanpään Jauhot (111 sivua) oli mukavan erilainen kirja edellisen jälkeen. Neljä pistettä sillekin jo siksi, että jumaloin Haanpään käyttämää kieltä!! Tarina oli vähän surullinen, vaikka huumoriakin löytyi. Tuli Ilmari Kiannon Punainen viiva mieleen.

klo 00.05: Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike (130 sivua) tuli luettua. Kyllä ei ollut ensimmäisen väärtti, vaikka paikoin nauratti kovastikin. Kolome pistettä.
Sitä ennen luin Markus Harjun novellin Seitsemän sisaren sali (Pimeyden reunalla -novelliantologia), joka vähän hämmensi ja oli outo. Etäännytti kyllä tehokkaasti Haanpään tunnelmista.
Vähän vätystää, mutta josko lukisi taas novellin ja ottaisi sitten Vareksen kaveriksi... Kolmelta ajattelin painua unille ja klo 6 herätys.

klo 06.09: Herätty on ja kahvi on tippumassa. Yöllä luin Mixu Laurosen novellin Prinsessa Sibyllan korvakorut -novellin. Ihan hauska varastarina, jonka kerronnan painopiste oli tosin minusta vähän outo. Isoja juttuja sivuttiin tuosta noin vain, mutta eräseen lukko-ongelmaan tuhlattiin sanoja ihan tavattomasti ym.
Siitä sitten jatkoin Reijo Mäen Enkelit kanssasi -romaanin pariin Jussi Vareksen seuraan ja ehätin tarinan puoliväliin. Sitten klo 3 unille ja nyt taas jatkuu! Kahvi onkin jo valmista...

klo 07.57: Ja niin taas on palautettu rauha Turkuun ja paha on saanut palkkansa. Enkelit kanssasi (298 sivua) oli oikein viihdyttävä Vares. Ei mikään nerokas, mutta ajoi asiansa. Kolme ja puoli pistettä. Miinusta hiukan laiskotellen tehdystä lopusta.
Olo on harvinaisen virkeä ja energinen. Silmät eivät tunnu väsyneiltä ja ainakin tässä vaiheessa tuntuu siltä, että tätähän voisi jatkaa pidempäänkin!

klo 09.55: Vareksen jälkeen viihdytin itseäni taas novellilla. Vuorossa oli Kalervo Rauta-Kalske -nimen taakse kätkeytyvän kirjoittajan novelli Ritari ja velho / Pilaantuneiden tomaattien kimara. Hilpeä tarina, mutta alaviitteet olivat kyllä päin honkia. Liekö taittomoka?
Siitä sitten jatkoin esikoiskirjailija Lucilla Linin pienoisromaanin pariin Kuolema on ikuista unta (98 sivua). Tarina oli harmikseni pettymys. Se olisi toiminut paremmin joko reilummin tiivistettynä novellina tai sitten laajempana romaanina. Kaksi ja puoli pistettä.
Lapsi seuraa projektiani kiinnostuneena, mutta kyllästymisen merkkejä on havaittavissa. "Siis kui sä jaksat?!" Hyvin.

klo 11.36: Novellivälipalana Venla Lintusen Järviveli. Ihana, satumainen tarina. Joskin stilisoinnissa huomauttamista.
Sen jälkeen Sarri Nirosen Tähdenpeitto (73 sivua), joka jätti hirmuisen haikean jälkimaun.
Aika juoksee ja on mennyt aivan hurjan nopeasti! Ottaisiko romaanin vielä vai menisikö novelleilla loppuun?

klo 13.00: Tähdenpeiton jälkeen luin vielä Tarja Sipiläisen novellin Arana Suelon kadonneet kylät. Varsin perinteinen ja viihdyttävä miekka & magia -tyylinen fantasiatarina. Hyvä muistutus siitä, että juuri tuollaista perinteist fantasiaa voi rakentaa lyhyeenkin tarinaan eikä aina monisatasivuisiin trilogioihin.
Novellin jälkeen aloitin Sari Peltoniemen nuortenromaania Kummat, joka jäi nyt 108 sivuun. Jatkan toki kirjan loppuun, mutta loppuja ei lasketa maratoniin.
Tuomas Salorannan toimittama novelliantologia Pimeyden reunalla jäi 128 sivuun. Ja senkin parissa jatkan tottakai.Lopputunnelmia:
Lukumaraton oli hurjan hieno kokemus! Haluan ehdottomasti kokeilla tätä vielä uudestaan. Ehkä ensi kerralla otan jonkun tiiliskivimaratonin. Hyllyssä odottaa lukemattomana Karamazovin veljekset, noin 1200 sivua.
Nukkumissuunnitelmani eivät onnistuneet, mutta se ei haitannut suoritusta. Otin eilen vajaan tunnin tirsat ja yöllä nukuin kolme tuntia. Aktiiviseksi lukuajaksi voisi siis laskea noin 20 tuntia.
Tämä oli helpompaa kuin oletin. Voi olla, että pelaamistaustani helpotti asiaa. Olen silloin tällöin uppotunut tietokoneroolipeliin tai strategiapeliin vuorokaudeksi. Olo on nyt vähän samanlainen; tästä maailmasta vieraantunut ja hiukan sekava.
Loppuvaiheessa lukeminen vaati enemmän keskittymistä, vaikken koe itseäni varsinaisesti väsyneeksi, silmiäni ei särje tms.
Upea kokemus! Ihmettelen yhä kuinka aika kuluikin niin nopeaan. Olin pelännyt etukäteen katsovani turhan tiuhaan kelloa ja tuskailevani väsymystä. Hui hai! Vajosin aina täydellisesti uuteen tarinaan ja samalla tietynlaiseen flow-tilaan.
Suosittelen kokeilemaan!

Luetut kirjat:
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Lumikko ja yhdeksän muuta
Pentti Haanpää: Jauhot
Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike
Reijo Mäki: Enkelit kanssasi
Lucilla Lin: Kuolema on ikuista unta
Sarri Nironen: Tähdenpeitto
Sari Peltoniemi: Kummat (jäi sivuun 108)

Novellit:
Markus Harju: Seitsemän sisaren sali
Mixu Laurosen: Prinsessa Sibyllan korvakorut
Kalervo Rauta-Kalske: Ritari ja velho / Pilaantuneiden tomaattien kimara
Venla Lintunen: Järviveli
Tarja Sipiläinen: Arana Suelon kadonneet kylät
Kaikki novellit URS-antologiasta Pimeyden reunalla (toim. Tuomas Saloranta)

Sivumäärä yhteensä: 1268

Kiitän kaikkia kannustajia ja kommentoijia! Niin täällä kuin sosiaalisessa mediassakin. En ole niin vakuuttunut, että ilman teitä tämä olisi sujunut näin mukavasti :)

21 kommenttia:

 1. Hauskaa maratonia! Melkein alkoi tehdä mieli vetäistä itsekin uusi, vaikka vasta eilen omani lopetin. :D

  Nauti!

  VastaaPoista
 2. Onnea maratonille! Ehdottomasti seuraan tätäkin maratonia innokkaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja onnea hienosti sujuneesta maratonista! En itse olisi mitenkään selvinnyt tuolla nukkumismäärällä, koska vaikeuksia oli vajaan kuuden tunnin unien jälkeenkin. Onneksi kirjat tempaisivat mukaansa, eikä sitten enää niin paljon väsyttänyt...

   Odotan bloggaustasi tuosta Pasi Ilmari Jääskeläisen kirjasta. En ole vielä tutustunut hänen kirjoihinsa, mutta ne kiinnostavat kovasti.

   Poista
 3. Jee, Lumikko ja yhdeksän muuta! Toivottavasti pidät. Tsemppiä maratonin jatkoon!

  VastaaPoista
 4. Jee, maratoneja on aina hauska seurata!

  VastaaPoista
 5. Sullahan on lähtenyt hyvin käyntiin tuo homma. :)
  Hienoa, ei muuta kuin onneamatkaan!

  VastaaPoista
 6. Hei mäkin luin Lumikon! Loistava maratonkirja :) Mä luulin, että itse olin kirjan lopussa hieman sekapäinen väsymyksestä ja kirjainten tuijottelusta johtuen, mutta olihan siinä vähän sellaista rynnistelyä loppuvaiheilla.

  Hyvää loppumaratonia! Muista jumpata hartioita :D

  VastaaPoista
 7. Kiitos kaikille tsempityksistä! Niillä onkin nyt oikeasti tavallista enemmän merkitystä!
  Tervetullut oli myös muistutus hartiajumpasta :D

  VastaaPoista
 8. Tsemppiä , vaikka olet tosi nopea lukija. Lumikko &co oli minusta vähän keinotekoisen tuntuinen. Olisko omaa ikärasismiani. Loppu varsinkin oli sekava.

  VastaaPoista
 9. Hyvällä sykkeellä olet aloittanut! :) Kyrön kirjat ovat kyllä tosi mainioita maratonkirjoja, luin omalla keväisellä maratonillani Miniän ja tykkäsin.

  Tsemppiä jatkoon!! :)

  VastaaPoista
 10. Sulla on kyllä hyvä tahti. Tsemppiä loppurutistukseen!

  VastaaPoista
 11. Hienosti mennyt maraton! En ole vielä itse kokeillut, mutta just tuota flow-tilaa siltä odotan, sitten kun pääsen vauhtiin, voin jo kuvitella. Mutta kiva lukea näitä toisten kokemuksia! Jauhot kuulostaa mielenkiintoiselta.

  VastaaPoista
 12. Kiitos vielä kaikille tsemppareille ja kommentoijille! <3

  Arja, uskoisin, että pidätäisit Jauhot-romaanista :)

  VastaaPoista
 13. Näitä maraton-postauksia on aina hauska lukea! Mutta ihmettelen miten ihmeessä pystyit lukemaan noin vähillä unilla! :-D Itse en voi lukea väsyneenä juuri mitään, kun nukahdan heti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just tässä pohdin, että kolme tuntia unia oli ihan loistava määrä tähän saumaan. Jos olisi nukkunut pidempään, niin olisi ehkä ollut vaikeampaa herätä. Jotenkin se kai liittyy univaiheisiin tjsp.

   Poista
 14. ... Ja hienostihan se sujui, onnea :) Vähillä yöunilla selvisit!

  Kyllä ei minustakaan Ruskeakastike ollut edeltäjänsä veroinen, mutta todella hyvä kuitenkin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin yllätyin, kuinka vähillä yöunilla homma sujui! Ei se pidemmän päälle toimisi, mutta yhtenä yönä onnistui :)

   Poista