8. heinäkuuta 2013

Anu Holopainen: Welman tytöt (2003)

Kustantamo: Karisto
Sivumäärä: 259
Pisteet: 4/5
Mistä minulle: kirjasto

Kotimaiseen fantasiaan tutustumiseni jatkuu ja tällä kertaa vuoroon pääsi Anu Holopaisen Syysmaa-sarjan ensimmäinen osa Welman tytöt. Olen lukenut kehuja tästä sarjasta ainakin Booking it some more -blogista, mutta en osannut kuvitella tätä näin voimakkaasti tunteisiini vaikuttavaksi.

Welman tytöt kertoo Adairasta, jota ollaan naittamassa ällöttävälle Samakille. Syysmaan lakien mukaan Adairan isällä on tähän oikeus eikä nuorella naisenalulla näytä olevan muuta vaihtoehtoa kuin alistua kohtaloonsa. Mihin hän muka pakenisi? Millä eläisi? Matkalla Samakin, tuon rikkaan ja vaikutusvaltaisen miehen, kartanolle Adaira ryöstetään. Ryöstön takana on joukko kapinallisia ja Adaira pelastuu karulta kohtalolta. Mutta entäs pikkusisko Nenea...

Kirjan takakannessa sanotaan, että "Mahtava uusi fantasiasarja varttuneille nuorille!". Ehkä Holopainen onkin ollut kotimaisessa fantasiakirjallisuudessa jonkinlaisen young adult -luokittelun edelläkävijä? Sillä sellaiseksi minä tämän koin. En tiedä millainen menestys tämä oli ilmestyessään, mutta tämä on taatusti tervehenkistä luettavaa vieläkin ihan jokaiselle nuorelle naiselle.

Welman tytöt on vahvasti kärjistävä kirja, sillä Syysmaassa eletään melkoista sortovaihetta. Tiukan patriarkaalisessa yhteiskunnassa naisia sorretaan ja he ovat käytännössä alistettuina nyrkin ja hellan väliin. Naisen tehtävänä on pitää huolta kodista, synnyttää lapsia ja huolehtia miehensä tarpeista. Tytöt kasvatetaan tähän jo pienestä pitäen ja esimerkiksi Adairan äiti on vihainen kapinoivalle, opiskelunhaluiselle tyttärelleen, kun tämä tahtoo laistaa velvollisuuksistaan.
En yleensä pidä tällaisesta vastakkainasettelusta, mutta Holopainen tekee tämän taidolla. Voimakas kärjistäminen sopii etenkin kirjan alkuun, sillä se heijastaa vahvasti Adairan, 17-vuotiaan naisenalun, kokemuksia. Mutta hiljalleen värien arkku rakoilee ja jatko-osat tuntuvat lupaavan, että Syysmaassakin on mustan ja valkoisen lisäksi harmaan eri sävyjä.

Kirjoitin kesken lukuprosessini Morren maailman FB-seinälle näin:
Voi jukra! Tiedättekö sen tunteen, kun kirjaa lukiessa tuntisi palaavansa kotiin? Kyseessä on kuitenkin kirja, jota ei ole lukenut aiemmin.
Minä luen nyt sellaista. Taannun aivan tiettyyn teini-ikään. Siihen, kun ei ole vielä nainen muttei enää tyttökään. Olo on kodikas, suloinen ja lämmin. Silti aivan aavistuksen jännittynyt, kun ei tiedä mitä odottaa.
Toivon, että olisin saanut lukea tämän joskus silloin. Ja toivon, ettei se ole myöhäistä nyt. Kirja, jonka jokaisen nuoren naisenalun tulisi lukea.
Welman tytöt oli yllättävän tunnepitoinen kirja. En keksi tähän nyt muuta sanaa kuin voimaannuttava, vaikka en ko. sanasta pidäkään. Koin tämän erityisen vahvasti nimenomaan naiskirjaksi, suorastaan feministiseksi. Welman tytöt on julistus sille, että naisellakin on oikeuksia (joka ei tarkoita miehen oikeuksien polkemista, vaikka joskus niin halutaan feminismi tulkitakin).

Tässä asetetaan Adaira hienosti pohtimaan myös muita moraalikysymyksiä. Welman tytöt elävät hiukan Robin Hoodin ja Kolmen iloisen rosvon hengessä. Saako varastaa? Omaan tarpeeseen? Entä muiden tarpeeseen? Missä raja menee? Milloin saa vahingoittaa tai jopa tappaa?

Pidin valtavasti myös siitä, kuinka Holopainen toi mukaan luonnonuskonnot puineen. Syysmaa näyttäytyi kiinnostavana maailmana, vaikkei sivutilaa tuhlatakaan pitkille historiaselotuksille. Adairan opiskelu antaa hyvän väylän valoittaa tämän maan taustoja, joissa puihin nojaavalla uskonnolla on vahva osuus.
Olisin tietysti kaivannut vielä lisää tietoa ja vähän hahmojen syventämistäkin, mutta nuortenkirjalle tyypilliseen tapaan tämä oli varsin toimintapainotteinen teos.

Haluan ehdottomasti jatkaa sarjan parissa. Oikeastaan ihastuin tähän niin paljon, että jos joku tahtoo myydä sopuhintaan koko sarjan (osat 1-6), niin saa ottaa yhteyttä morre@laiskiainen.org

Syysmaa-sarja:
Welman tytöt
Viinikauppias
Yölaakso
Varjoja
Matkalaiset

8 kommenttia:

 1. Valitettavasti mulla ei kirjoja ole, vaan lainasin ne kirjastosta. Olen lukenut koko sarjan (löytyy blogistani), ja pidin myös. Sarja on hyvin epäsarjamainen, ja jokainen osa on aika rohkeasti erilainen kuin edeltäjänsä. Suosittelen lukemaan aika nopeassa tahdissa kaikki juuri tästä syystä. Laatua, minustakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Pitää kipin kapin eksyillä kirjastoon, jos myyntitarjouksia ei tipu.

   Poista
 2. Hah, jos mulla olisi, en todellakaan myisi :-) Minäkin tykkäsin näistä kovasti, ja suosittelen putkeen lukemista Kirsin tavoin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kääk! Kai tästä täytyy hilautua kirjastoon!

   Poista
 3. Luin yläasteella tämän sarjan silloin kaikki ilmestyneet osat, eli olin kai juuri oikeassa kohdeiässä. Muistan, että tämä oli kirjasarja, joka avasi silmäni feminismille. En vain ollut koskaan ennen ajatellut asiaa sen kummemmin. Siksi pidänkin Welman tyttöjä ja jatko-osia tärkeinä kirjoina. Kirjoilla voi vaikuttaa todella paljon ja saada nuortakin ikäpolvea ymmärtämään asioita.

  Valitettavasti olen unohtanut todella paljon, joten uusien jatko-osien lukeminen epäilyttää. Pitäisi joko jostain löytää "nämä asiat kannattaa muistaa ennen osaa x" lista tai lukea kaikki uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki uudestaan vaan! ;)
   Kirjoilla on tosiaan mieletön tilaisuus vaikuttaa etenkin nuorena. Welman tytöt kuuluisi oikeastaan jokaisen nuoren naisen lukemistoon.

   Poista
 4. Voi nenä! Luin arvostelusi vasta nyt oman lukukokemukseni jälkeen, ja olen näköjään melkein sanasta sanaan kirjoittanut fiiliksistäni samoin kuin sinä. Tuo "kotiin palaamisen" tunne! Mikähän kirjabloggarien kollektiivinen aivoaalto lie lennähtänyt sinulta minulle ;D

  Mutta ihana kirja, muut osat menevät kyllä lukulistalle. Josko jaksaisi säästellä syksyn tunnelmointia ajatellen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Naureskelin juuri samaa, kun luin arviosi :D

   Mulle kävi tämän kanssa tosiaan niin pahasti, että hyllyynhän tämä oli hankittava ihan omaksi! Tällä viikolla pääsen hakemaan kirjat :)

   Poista