29. huhtikuuta 2013

Reijo Mäki: Tatuoitu taivas (1996)

Kustantamo: Otava
Sivumäärä: 348
Pisteet: 1½ /5
Mistä minulle: oma ostos

Jään kyllä luokalleni Lukudiplomi-haasteessani, mutta jatkan silti urhoollisesti. Tulevaisuuden taruja -tarjottimelta valitsin Reijo Mäen Tatuoitu taivas -teoksen. Puoliskoni tätä suositteli ja olenhan minä pitänyt kovastikin paljon Vares-kirjoista. Mutta nyt ei kyllä kolahtanut pätkääkään.

Tatuoitu taivas sijoittuu johonkin tulevaisuuden Eurooppaan. Vuotta ei sanota, mutta arvelisin jotain 2100-lukua. Kolmas maailmansota on ollut ja mennyt, ja tarinan keskushenkilönä onkin Uno Louner, sotaveteraani. Louner ei ole kuitenkaan raihnainen vanhus, vaan hänestä tuleekin mieleen lähinä Die Hard -elokuvien John McClaine -tyyppinen sankari.

Uno Louner työskentelee kirjailijana. Hän suoltaa halpaa roskakirjallisuutta, jolla voi ihan kirjaimellisesti pyyhkiä persettä. Hänen toimintatarinoitaan painetaan siis wc-paperille. Louner saa salaperäisen viestin kauniilta Dian Kissiltä, joka on sotkeutunut liian varaalliseen leikkiin. Siitä alkaakin pakeneminen ja asioiden selvittely melko persoonattomaan tapaan.

Tämä on huumorikirja. On tulkinnanvarainen juttu, onko tämä jo suorastaan parodiaa vaiko vain kevyemmin tieteiskirjallisuudelle irvailevaa. Huumorintaju on myös makuasia ja minua nämä vitsit eivät jaksaneet naurattaa.
Uno Louner nimenä on jo viittaus "yksinäiseen ratsastajaan". Finglish on yksi kielileikittelyn ytimiä ja tässä maailmassa suosittua on esim. lookalike-palvelut. Sitten on suosittu yökerho Erekhteion ja joitakin ihmisparkoja vaivaa RHH-virus – Rocky Horror Herpes. Hekoheko.

Juoni oli tylsä, kulunut ja yllätyksetön. Loppu oli suorastaan ällön pliisu. Tähän on varmasti ajan hammaskin purrut, uutuutena tämä olisi voinut olla raikas ja hauska tuulahdus. Lisäksi minun kohdallani voi vaikuttaa myös kontekstin puute. Kun scifi-maailma ei ole niin tuttu, niin en ehkä osaa oivaltaa oikeita vitsejä. En esimerkiksi missään vaiheessa tajunnut, mistä nimi "tatuoitu taivas" teokselle tulee...

Lukudiplomi-tehtäväksi valitsin houkuttelevan mainoksen teon. Teen nyt vain tällaisen tekstiversion, kun näitä kuvataiteellisia lahjoja ei minulle ole suotu.

Ansioituneen dekkarimestarin synkkä aluevaltaus! Tatuoitu taivas on vahva dystopiakuvaus Kolmannen Maailmansodan jälkeisestä Euroopasta. Sankari Uno Louner ei ole mikään prettyboy, mutta naiskauneutta tarjoilee salaperäinen Dian Kiss. Herkkä Dian on joutunut suunnattomaan vaaraan ja hän lähettää viestin ihailemalleen kirjailijalle, Uno Lounerille – miehelle, joka kirjoitti Suuren yksinäisen.
Miten nykyisin pulp-viihdettä suoltava kirjailja voisi neitoa auttaa? Sinnikkyydellä ja huumorilla, osoittaa Reijo Mäki.
Tatuoitu taivas on niille, jotka rakastavat perinteistä toimintaa, kauniita naisia ja hulvatonta huumoria.

Kannattaa muuten kurkata Kirsin kirjanurkkaan. Hänellä on tästä teoksesta hiukan toisenlainen näkemys kuin minulla!

6 kommenttia:

 1. Haahhaa, tosiaan aivan erilainen maku meillä joissakin kohdin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On :D
   Mutta tämä on oikeastaan hauskempaa juuri näin :)

   Poista
 2. Olen jäävi, koska en ole lukenut teosta. Sen sijaan nauroin kippurassa tuolle mainostekstille, kun ensin lukee arvion:) Olen monta kertaa ihmetellyt niitä takakanssítekstejä, kun en löydä niistä mitään yhteyttä kansien välissä olevaan tekstiin. Siellä voi olla ihan täyttä potaskaa, mutta mainostajan tarkoitus nyt on tietysti myydä, mutta kun ne faktatkin on usein päin p...kkalaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän se.
   Harmi, ettei tämä ollut minkään sarjan aloitus. Muuten olisin voinut käyttää (väärinkäytettyä) inhokkisanaani saagaa. "Reijo Mäen synkeän dystopiasaagan avaus!"

   Poista
 3. Äänikirjana juuri kuuntelen ja kovin tylsältä vaikuttaa.
  Vares-sarja onneksi ihan toista maata. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on! Vaikka minusta Vareksetkin alkavat olla kohta kyllä loppuunkuluneita...

   Poista