25. huhtikuuta 2013

Charlaine Harris: Pedon veri (2009 / 2012)

Dead and Gone
Suomennos: Sari Kumpulainen
Kustantamo: Gummerus
Sivumäärä: 303
Pisteet: 4/5
Mistä minulle: arvostelukappale

Sookie-sarja on ehtinyt jo peräti 9.:n osaansa. Näitä on muistaakseni 12 alunperin, joten vielä muutama piisaa. Tässä vaiheessa alan kyllä olla hiljalleen sitä mieltä, että tiivistämisen varaa voisi olla, mutta toisaalta... Olisiko se sitten niin kivaa? Tiivistäisin tietysti jostakin muusta kuin Ericiä käsittelevistä osuuksista. Esim. Quinn voitaisiin skipata kokonaan.

Oli miten oli, käydäänpäs suoraan asiaan. Pedon veri -osassa on kuulkaa sarjan tähän astisista jutuista paras seksikohtaus ikinä. Se ei johdu pelkästään Eric Northmanista, vaan ylipäätään kuvaus on kutkuttavan onnistunut. Koska tätä blogia lukee mitä luultavammin alaikäiset, sukulaiseni, ja kaikin puolin siveelliset ja sivistyneet ihmiset, en kuvaile tuntemuksiani tämän yksityskohtaisemmin. Värisyttävä. Se riittäköön.

Ilman sitä tämän arvosana olisi ollut 3½ tai ehkä jopa 3. Vaikka juonikeskiössä onkin keijusota, niin tässä on yllättävän paljon Sookien vatulointia ja menneiden jahkailua. Se ei jotenkin tuntunut sopivan yhteen raa'an murhan ja dramaattisen sodan kanssa.

Ihmissudet ovat siis tulleet kaapista ulos. Vastaanotto on pääosin rauhallista. Vampyyrien jälkeen ei uusi ylislaji jaksa juuri hätkähdyttää. Kuitenkin Merlotte's -baarin edestä löytyy eräs tuttu hahmo raa'asti murhattuna ja arvatkaa, ketä epäillään. No Jasonia tietysti!

Sookie ja Eric selvittelevät välejään. Eric huijaa Sookieta tavalla, joka periaatteessa saisi minutkin aivan raivon partaalle, mutta lukijana huokaisin ääneen vain aaaawwww ja kasvoilleni kohosi onnellisen pöllämystynyt ilme. Joko on käynyt ilmi se, että vaaleatukkaisilla viikinkivampyyreilla nyt vain sattuu olemaan minuun sellainen vaikutus?

Pedon veri on siis keskiarvoltaan yhtä viihdyttävä kuin muutkin osat. Vähän jahkaileva, mutta toisaalta seksikäs. Ericiä mukavan paljon eikä muita häiritseviä miehiä.
Piakkoin tulossa arvostelu Samaa verta -kirjasta, joka on siis sarjan 10. osa.

The Southern Vampire Mysteries:
Veren voima
Verenjanoa Dallasissa
Kylmäveristen klubi
Veren imussa
Verta sakeampaa
Veren perintö

Pahan veren valtakunta
Veren sitomat
Pedon veri
Samaa verta
Veren muisti (heinäkuu 2013)
Veri kielellä (marraskuu 2013)

7 kommenttia:

 1. Hihi, vai niin! Minä lainasin vihdoin ja viimein sarjan ensimmäisen osan kaverilta, saa nähdä kuinka käy. Sarja oli mulle liian pelottava, mutta jos vaikka tulisin näiden kirjojen kanssa toimeen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoissa tosiaan on actionia paljon, mutta kuvailu on aika suppeaa sen suhteen.

   Poista
 2. Oli pakko klikata FB:ssä kun näin sanat "parasta kirjaseksiä". Itse en ole kerennyt vielä kirjallisesti tutustumaan Sookie sarjaan (eka löytyy pokkarina omana), True Bloodia olen seurannut.

  Oletko lukenut Diana Gabaldonin Matkantekijä-sarjaa tai Nora Robertsian J.D. Robb aliaksella kirjoittamia futuristisia dekkareita Eve Dallasista? Haluaisin kuulla kommentteja kuinka kirjallinen seksi noiden ja Harrisin välillä vertautuu. Missä on parasta? (Ei sillä, että se kirjoissa tärkeintä olisi, haluan vain jotain mittakaavaa, vaikka edes subjektiivisesti.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen lukenut yhden Nora Robertsin kirjan ja se oli kyllä aika karmeaa. Minusta siinä esim. seksi oli hirveän äitelää. Enemmän painottui romantiikka (siinä mm. ilmasta alkoi putoilla hiljalleen ruusun terälehtiä!) kuin erotiikka.

   Gabaldonia en ole lukenut, mutta tuo sarja kiinnostaa ihan tavattomasti.

   Poista
 3. Minä olen noita Sookieita siskon siivellä lukenut ja täytyy sanoa, että viihdyttäviä ovat. Tosin, kuten niin usein sarjoissa, ensimmäiset osat olivat jotenkin parhaita ja sitten niitä lukee vaan siksi, kun Sookie on niin tuttu ja haluaa nähdä, että kenen kainaloon hän sitten loppujen lopuksi päätyy...

  VastaaPoista
 4. Justiinsa muuten vilkaisin, että ilmeisesti osia on 13... viimeinen ilmestyy nyt toukokuussa englanniksi. Siis jos nyt oikein ymmärsin äkkivilkaisulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se usein menee, että sarjoja harvemmin maltetaan lopettaa ajoissa. Mutta pakkohan ne on loppuun lukea :D

   Poista