18. helmikuuta 2013

Morrelasta kuuluu kummia

En olekaan taas vähään aikaan hölissyt teille kuulumisiani. Elämä kulkee tasaista rataansa eikä mitään erikoistakaan ole tapahtunut. Paitsi nyt. Asia, joka vaikuttaa jonkin verran Morren maailman sisältöönkin ja siksi haluan sen jakaa kanssanne. Olen myös kovasti paljon tohkeissani ja innostunut tästä!


Reilu viikko sitten minusta tuli Osuuskumma-kustantamon jäsen, osuuskuntalainen. Osuuskummahan on osuuskuntamuotoinen kustantamo, joka julkaisee pääasiassa jäsentensä spekulatiivisen fikton alle asettautuvia kaunokirjallisia tekstejä. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään kaverikerho, vaan ryhmä, jolla on myös kokemusta kustannusalasta niin koulutuksen kuin työnkin kautta. Koska jäsenistö tekee pääasiassa työnsä palkatta (pst, avoin työhakemukseni on siis yhä voimassa), on taustalla vahvasti intohimo kirjallisuuteen ja kirjoittamiseen.

Liityin Osuuskummaan muutamasta syystä:
 • Suomessa spekulatiivinen fiktio eli spefi ei ole kovin arvostetussa asemassa. Sitä pidetään lähinnä vain lasten- ja nuortenkirjallisuutena ja vähän höpöhöpönä muutenkin. Suomalainen kirjallisuus on perinteisesti hyvin realistista koivuklapiproosaa; "työttömyys, viina, kirves ja perhe / lumihanki, poliisi ja viimeinen erhe". Osaltani haluan nostaa spefi-kirjallisuuden arvostusta ja näen Osuuskumma-kustannuksen siihen parhaana mahdollisuutena.
 • Osuuskumma-kustannus julkaisee myös novelleja ja saa ne menestymäänkin. 
 • Osuuskumma-kustannus julkaisee tulevaisuudessa myös romaaneja. Tämä on yksi painavimmista liittymissyistäni. Tämän kautta minulla on mahdollisuus saada romaanini julkaistuksi. Se vain pitäisi kirjoittaa tietysti valmiiksi ensin...
 • Osuuskumma on perustettu vasta vuosi sitten, joten nousukausi on vasta tulossa. Halusin hypätä kelkkaan nyt ja olla mukana siinä.
 • Vaikka en saa palkkaa, saan työkokemusta. Asia, jota on vaikea mitata rahassa. Haluan oppia lisää ja paljon!
 • Saan erittäin hyvän tekosyyn käyttää korsettiani useammin taiteilijuuteeni vedoten. 

Osuuteni tuoreudesta huolimatta minulla on kunnia olla Osuuskumman hallituksessa ja toimitusneuvostossa. Toimin nyt myös Osuuskunnan tiedottajana.

Tästä syystä jatkossa en tule arvostelemaan Osuuskumman julkaisemia teoksia täällä. Se ei tunnu reilulta ja asialliselta ketään kohtaan. En ehkä edes osaisi arvostella niitä, koska olen saattanut (teoksesta riippuen) olla mukana sen syntyprosessissa tavalla tai toisella.
Olen arvostellut aiemmin antologiat Kumman rakas ja Steampunk! - koneita ja korsetteja. Näiden syntyprosessissa minulla ei ole ollut osaa eikä arpaa.

Jatkossa kuitenkin haluan esitellä Osuuskumman teokset täällä. Vähän samaan tapaan kuin Käsi kädessä -antologian, jonka toimittajana olin. Osuuskumma ei maksa minulle niiden esittelystä (tai mainostamisesta, jos sitä haluaa niin kutsua). Esittelen ne puhtaasti henkilökohtaisista syistä; toivon ihmisten yhä laajemmin kiinnostuvan spefikirjallisuudesta. Sitä kun on niin monenlaista!

Morren maailma ei kuitenkaan muutu Osuuskumman tiedotuskanavaksi. Sitä varten on olemassa Osuuskumman oma kotisivu. Täällä jatkuu meininki muutoin samanlaisena mutuhuttuna kuin ennenkin. Höpöttelen täällä yksityishenkilönä, en Osuuskumman edustajana.

Näin aihetta vähän sivuten... Kirjoittaminen on taas piristynyt. Jostakin syystä loppusyksy ja talvi ovat pitäneet minut jonkinlaisessa horteessa. En ole talvi-ihminen lainkaan, joten ehkä se johtuu siitä. Nyt kun kevät on jo tulossa, niin herää päänikin. Työn alla on se romaanikäsis ja pari novelliakin. Joten josko sitä kohta taas kuuluisi kummia...

13 kommenttia:

 1. Mahtava juttu, onnea! Kiva kun kerroit asiasta täällä :)

  VastaaPoista
 2. Hei onnea paljon!! Kuulostaa mielenkiintoiselta haasteelta itsellesi. Toivotan paljon menestystä Osuuskummalle, jonka antologiasta olenkin jo kritiikkejä lueskellut!

  VastaaPoista
 3. Hyviä uutisia, olet ihan aiheesta innoissasi! Menestystä teille!

  VastaaPoista
 4. Onnea uudesta aluevaltauksesta, kuulostaa loistavalta päätökseltä kaikille osapuolille!

  VastaaPoista
 5. Kiitos onnitteluista! 'Tohkeissani' on ehkä turhankin lievä ilmaisu :D

  VastaaPoista
 6. Mahtavaa Morre! Uskoni Osuuskummaan (joka oli muutenkin kova) senkun nousee! :D

  VastaaPoista
 7. Kiitos vielä! Ja tosiaan minäkin uskon Osuuskummaan :) En muuten olisi liittynytkään :D

  VastaaPoista
 8. Vähän olen päässyt J.S. Meresmaan kautta kuulemaan tästä ja toiminta vaikuttaa lupaavalta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on lupaavaa! :) On ilo seistä tämän asian takana ihan aidosti :)

   Poista