17. lokakuuta 2012

Arthur Conan Doyle: Baskervillen koira (1902 / 2012)

The Hound of the Baskervilles
Suomennos: Yrjö Weilin, 1904
Kustantamo: Elisa Kirja
Sivumäärä: n. 190
Pisteet: 3½ /5
Mistä minulle: ilmainen e-kirja Elisa Kirjalta

Pahoittelen vajaavaisia, outoja tietoja. Elisa Kirja ei mainitse, kenen suomennos on kyseessä enkä siten osannut laittaa otsikkoon oikeaa suomennosvuottakaan. E-kirja on julkaistu Elisa Kirjassa 2012, joten siitä otsikon vuosiluku. Pistän asiasta vielä palautetta Elisalle. Minusta olisi kiva tietää kuka on suomennoksen takana, varsinkin jos suomennoksia on olemassa useita.

edit 17.10.2012 klo 19.36: Suomennosvuosi ja suomentaja löytyikin kirjan etusivulta.

Baskervillen koira on ensimmäinen ikinä lukemani Sherlock Holmes -juttu. Juu-u. (En ole kuitenkaan ainut lajissani, sillä ainakin Hys, äiti lukee nyt -blogin Tii tunnustaa saman!)En sen suuremmin ole dekkarien ystävä, mutta tähän tartuin klassikkostatuksensa vuoksi ja siksi, että halusin jatkaa e-kirjakokeiluani. Kirja on siis saatavilla ilmaiseksi Elisa Kirjalta (ja varmaan muualtakin). Tässä vaiheessa totean, että puhelin ei ole kyllä hyvä. Tai siis ainakaan minun Samsung Xcoverini. Sen ruutu on vain liian pieni ja huomaa, ettei sitä ole tarkoitettu lukulaitteeksi. Palaan siis e-kirjoihin sitten joskus, jos saan/ostan lukulaitteen.

Perusjuoni lienee monille tuttu, mutta minulle tuli yllätyksenä se, että tämä on pääasiassa Watsonin kertomaa! Onkohan tämä ainoa laatuaan Holmes-kirjoissa? Ylipäätään rakas Watson on tässä isommassa roolissa kuin itse Holmes. Ja minä kuulkaa pidin Watsonista! Herra Holmes vaikuttaa turhan itseensä tyytyväiseltä ja itsetietoiselta tyypiltä. Watson on maanläheisempi ja siten samaistuttavampi ja rennompi kaveri.

Baskervillen koira on aika klassinen esimerkki vanhasta kauhujännäristä, jossa yliluonnolliseksi epäilty osoitetaan luonnolliseksi. Tämä ei suinkaan latista tarinaa ja etenkin kohtaukset nummilla ovat jännittäviä. Lisäksi selitys Baskervillen koiralle oli vaikuttava ja ainakin minun makuuni tarpeeksi uskottavakin.

Tarina kulkee hyvin eteenpäin, enkä lainkaan ihmettele Doylen saamaa suosiota. Voisin lukea Holmes-juttuja lisääkin, sillä ne sopivat kevyiksi jännitysvälipaloiksi (ainakin siis tämän perusteella). Olisi kiinnostavaa tutustua Sherlock Holmesin hahmoon paremmin ja nähdä, muuttuuko mielikuvani hänestä. Ja sympaattinen Watsonkin houkuttaa!

Kertokaapas mitkä ovat teidän Sherlock Holmes -suosikkejanne?

16 kommenttia:

 1. Baskervillen koira on yksi suosikeistani, vaikka olen monia muitakin Holmes-tarinoita lukenut. Niissä kiehtovat vanhanajan ilmapiiri ja kekseliäät juonet. Suosittelen.

  Kaikki tarinat ovat Watsonin kertomia, vaikka Baskervillen koirassa hän onkin tavallista suuremmassa osassa. Olen lukenut Baskervillen koiran monta kertaa, mutta aina sen synkkä ja arvoituksellinen tunnelma jaksaa kiehtoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee! Lisää Watsonia luvassa siis <3
   Ja nimenomaan tuo vanhanajan ilmapiiri viehätti :)

   Poista
 2. Kiitos vinkistä Morre. E-kirjat ovat tietenkin nykyaikaa, mutta kyllä tämän lukisin ihan "vanhanaikaisena" kirjana. Toisaalta on suuri rikkaus että löytyy aivan laidasta laitaan virtuaalinakin, mutta jatkuvan näytön, kännykän tai aibodyn vahtaamisen vastapainona on suorastaan nautinto lukea kirjakirjaa:)

  Täytyy sanoa Sherlocit eivät ole hirveästi kiinnostaneet, Agathan jutut paremminkin, tämän koiran olen kahlannut joskus joten kuten läpi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin tähän mieluummin kirjana tarttuisin. Vaikka Baskervillen koira on lyhyt teos, oli se liian pitkä ainakin kännykällä luettavaksi.

   Poista
 3. Mainiota Morre että tutustuit! Holmes on kulkenut pitkään mukanani kirjallisesti, ensimmäiset tarinat luin joskus ala-asteella ja ensimmäisen kirjaesitelmän tein juuri tästä Baskervillestä.

  Kuten Annika tuolla kertookin kaikki tarinat ovat tosiaan mainion herra Watsonin ylöskirjaamia ja Sherlock itsehän on oikeastaan, pardon my French, aikamoinen kusipää. Taitava sellainen, tosin. Tarinat ovat varsin mainioita, varsinkin jos niitä lukee pienissä erissä. Toisaalta uskallan suositella myös tätä ihan loistavaa uutta BBC:n Sherlock-sarjaa, jossa tarinat on siirretty näppärästi nykyaikaan ja Sherlockina heiluu B. Cumberbatch ja Watsonina Martin Freeman. Todella hieno sarja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, Sherlockia saa ihan luvan kanssa pitää kusipäänä :D Jotakin ärsyttävää, mutta samalla viehättävää siinä kyllä oli vaikka pidinkin Watsonista enemmän.

   Poista
 4. Minä luin Baskervillen koiran joskus valmistumiseni jälkeen, ja ilahduin siitä, että se olikin hyvä. Vastoin kuvitelmiani. Joten en kyllä ihmettele minäkään, miksi se on klassikko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä positiivisesti pääsi yllättämään täälläkin :)

   Poista
 5. En ole lukenut ainoatakaan Sherlock Holmes -tarinaa, hahmo on kuitenkin tuttu tv:stä. Baskervillen koiran voisin minäkin lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tarttumaan tähän! Tässä oli kuitenkin näin spefi-faniakin kiehtovia elementtejä vaikka yliluonnollisen mahdollisuus sitten järkeiltiinkin pois.

   Poista
 6. Pitää sen verran tarkentaa, että ihan kaikki Holmes-tarinat eivät ole Watsonin kertomia, vaan myöhemmissä ja vähemmän tunnetuissa kertomuksissa on muutamia kuriositeetteja: "His Last Bow" ja The Adventure of the Mazarin Stone" on kerrottu kolmannessa persoonassa ja "The Adventure of Lion's Mane" ja "The Adventure of the Blanched Soldier" ovat Holmesin itsensä kertomia. Jälkimmäisessä Holmes kitisee, että Watson on hylännyt hänet vaimon takia ja siksi hänen on pakko kirjoittaa itse. :-)

  VastaaPoista
 7. Minäkään en ole lukenut Holmesia. Pitäisi kokeilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin kimppuun vaan! Tämä on niin lyhytkin, että äkkiä tämän lukaisee.

   Poista
 8. Heippa! En ole ennen kirjoituksiasi lukenut, mutta nyt tänne eksyin. Holmesit ovat aina olleet minulle rakkaita. Tämä on jo vuosi sitten kirjoitettu, mutta haluaisin vain sanoa, että Holmesin ainainen luokittelu inhottavaksi häiritsee. Asiahan ei näin ole. Kun noita tarinoita lukee enemmän, huomaa että Holmes oikeasti välittää Watsonista, ja että nämä ovat todella hyviä ystäviä jotka tarvitsevat toisiaan.

  Pidin kuitenkin tästä arvostelusta, Holmesit kunniaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tänne eksyit! Toivottavasti viihdyit :)

   Hyvä pointti kyllä tuo Holmesin ja Watsonin ystävyyssuhteen esiin nostaminen. Kyllähän tässäkin kumpikin tarvitsi toisiaan :)

   Poista