18. kesäkuuta 2012

Reijo Mäki: Vares ja kaidan tien kulkijat (1992)

Kustantamo: Gummerus
Sivumäärä: 384 (pokkari)
Pisteet: 3½ /5
Mistä minulle: oma ostos

Lomalla on pakko lukea ainakin yksi Vares-kirja, vaikka en niin dekkareiden ystävä muutoin olekaan. Muutama Vares-dekkari onkin jo tullut luettua ja tavoitteena on lukea nämä ilmestymisjärjestyksessä.

Vares ja kaidan tien kulkijat -jutussa yksitysetsivän alkoholinhuuruinen keikka sijoittuu  pohjalaismaisemiin, syrjäiseen Kahdenvirranmaan kylään. Kylässä on tapahtunut ruma murha ja nuori Annaliisa löydetään vanhalta hautausmaalta sydän revittynä. Tapahtuma muistuttaa oudosti aiemmin 1600-luvulla tapahtunutta murhaa, jonka uhrin nimikin oli myös Annaliisa.

Mäki tarjoaa tuttuun tapaan vauhtia, vaarallisia tilanteita, alkoholia ja seksiä. Jussi Vareksen viehätysvoima on kerrassaan pettämätön ja siten epäuskottavakin, mutta ei haittaa. Varekseen lankeaa nainen kuin nainen pitipä nainen Jussista tai ei. Jossakin muussa sarjassa tämä voisi jo ärsyttää, mutta jostakin syystä minäkin olen Vareksen edessä ihan avuton eikä voi kuin nauraa – ja langeta.

Reijo Mäki käy yllättävän rohkeastikin uskonnollisuuden kimppuun. Kahdenvirranmaa on kristillisen lahkolaisuuden (jota ei nimetä) keskus. Hurmoshenkinen saarnamies Taisto Raappana on todella juuri sellainen saarnamies, kun voi vain kuvitella. Vareksen suhtautuminen moiseen touhuun ei yllätä, mutta kieltämättä sekä minä että Vares yllätyimme Raappanan taustoista.

En taaskaan arvannut murhaajaa, mutta ratkaisu vaikutti kyllä vähän kömpelöltä ja jäikin hieman sivuseikaksi. Kiinnostavinta olikin taas isommat kuviot varsinaisen mysteerin taustalla. Jännityksellä jään odottamaan, palaako jossakin myöhemmissä osissa eräs karkuun päässyt henkilö Jussia piinaamaan...

Vares ja kaidan tien kulkijat on hyvää perusdekkariviihdettä. Ei mitenkään erityisen loistava lukuelämys, mutta ei pettymyskään.

7 kommenttia:

 1. Hyvä analyysi.

  Olen myös kesäisin ostanut näitä vareksia, ja lukenut miltei kaikki aurinkoa ottaessa, mökillä jne, mutta syviä muistijälkiä ei ole jäänyt. Tästä teoksesta pidin, koska aihe on erilainen kuin vareksissa yleensä.

  VastaaPoista
 2. Hahaa, ihan paras Vares tämä, kirjoitettu ihan kieli poskessa ;) Jonkinlaisesta irtioton yrityksestä tässä kirjassa on kyse, sillä sehän ei sijoitu juuri lainkaan Turkuun. Myös kirjan alkuperäinen kustantaja oli pieni, hieman "erilaiseen" kirjallisuuteen keskittynyt BookStudio, jollen ihan väärin muista.

  VastaaPoista
 3. Jokke ja Kirsi, tämä on tosiaan aika poikkeava Vares. Ainakin siis aiempiin verrattuna. Sittemmin Mäki taitaa palata takaisin vanhoihin uomiinsa.
  Piristävä tämä kyllä oli siinä mielessä!

  VastaaPoista
 4. Onko muuten tämä "Vares ja kaidan tien kulkijat (1992)" sama teos kuin "Kaidan tien kulkija (2009)" -pokkari? Mulla, kun on nyt kokoelmissani 23 Varesta ja huomasin, että Wikipedian Jussi Vares -sivuille oli tämä pokkari kahteen kertaan listattuna.

  Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Jussi_Vares

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt täytyy tunnustaa tietämättömyyteni. Oma painokseni on tuo kuvassa näkyvä, eli pokkaripainos "Vares ja kaidan tien kulkijat". Ostettu joskus jostakin divarista.
   Pikaisesti Googlettamallakaan en löytänyt pelkkää "Kaidan tien kulkijaa".
   Tietääkseni meillä pitäisi olla kaikki ilmestyneet Vares-kirjat ja Valkovenäläisen jälkeen hyllyssä nököttää Kolmijalkainen mies. Tuntuisi myös oudolta, että Mäki antaisi kahdelle eri teokselle niin saman kaltaiset nimet?
   Lisäksi Otavan sivuilla ei ole mainintaa Kaidan tien kulkija -teoksesta.
   Wikipedian sivuilla lienee siis virhe :)

   Poista
 5. Se voi hyvinkin olla niin, että se on vain uusittu painos siitä vanhemmasta laidan tien kulkijasta tai jopa hiukan paranneltu versio. Mulla on siis tuo 2009 -vuoden versio siitä pokkarina. Tuostahan on tehty se elokuvakin ja molemmat laidan tien kulkijat kertoo siitä samasta Pohjalaisesta tarinasta.

  Sullahan puuttuu muuten kaksi uusinta kirjaa kokoelmistasi. Siis Mustasiipi ja Sheriffi. Sheriffiä ei vielä ole pokkarina, mutta kirjana sekin jo toki löytyy ;)

  T. Turkulainen Uuden Apteekin satunnainen kulkija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Tietääkseni meillä pitäisi olla kaikki ilmestyneet Vares-kirjat ja Valkovenäläisen jälkeen hyllyssä nököttää Kolmijalkainen mies."

   Sorry, taisitkin tarkoittaa tuolla sitä, että sulla ei tuon Valkovenäläisen jälkeen juuri ole sitä "toista" "Laidan tien kulkijaa", kun seuraavana nököttää hyllyssä juurikin Mustasiipi jne.

   Poista