17. kesäkuuta 2012

Jani Kaaro: Evoluutio (2012)

Kustantamo: Avain
Sivumäärä: 64
Pisteet: 4/5
Mistä minulle: arvostelukappale

Peruskoulun ensimmäisen luokkansa päättänyt poikani on jo jonkin aikaa kysellyt kiusallisia kysymyksiä ihmisen synnystä. En tarkoita kiusallisella vaivaannuttavia selityksiä lisääntymismekanismista ja siitä kuinka vauvat tulevat äidin mahasta ulos (tämä hoidettiin jo muutama vuosi sitten junassa isolla äänellä... Miksi nämä tapahtuvat aina julkisesti?), vaan sitä että omat sanat loppuvat kesken.
Niinpä tartuimme yhdessä Jani Kaaron kirjoittamaan ja Väinö Heinosen kuvittamaan Evoluutio -kirjaan.

Evoluutio on siis lapsille suunnattu kirja elämän kehittymisestä miljoonien vuosien aikana. Erityisen taitavasti Kaaro onnistuu sivuuttamaan evoluutioteoriaan liittyvät uskonnolliset kysymykset. Kirjassa kyllä esitellään eri uskontojen ja aikojen näkemyksiä elämän synnystä, mutta Kaaro ei ota kantaa niihin sen kummemmin. Evoluutioteoria tuodaan esiin rehellisesti yhtenä (joskin melko todennäköisenä selityksenä) elämän synnystä ja myös teorian aukkokohdista kerrotaan lyhyesti.


Pulmallisinta minun mielestäni on se, että minkä ikäisille tämä sopii. Evoluutio on paikoin hyvin yksityiskohtainen ja ainakin 8-vuotiaalle piti taustoittaa sanoja aika paljon: alkemisti, arkkipiispa, munkki, luontoteologi, hermoneste, geeni, hiilidioksidi, metaani... Lisäksi kirjassa on aivan hurjan paljon termejä, joilla nimetään aikakausia (proterotsooisesta aikakaudesta pleistoseeniepookkikauteen) ja henkilöiden nimiä. Ydintarinassahan kulkee pikku-Charles Darwin, joka nukkumaankäydessään jäi miettimään kuinka elämä syntyi. Taustatarina jäi harmillisen vähäiselle huomiolle.
Toisaalta kuinka moni jo vaikeaakin termistöä ymmärtävä haluaa tarttua näin selvästi lastenkirja-muotoon tehtyyn tietokirjaan? Soisin kyllä tarttuvan, sillä kyllä tämä viihdytti myös aikuista. Minä en esimerkiksi tiennyt, että täällä pohjoisessa asuvilla ihmisillä laktaasi-entsyymi jatkaakin toimintaansa eikä lakkaa toimimasta noin viiden vuoden iässä! Tästä syystä useimmat meistä voivat juoda maitoa aikuisiällä.

Mutta termiähkystä selvittiin. Termejä voi oikoa ja joissakin tapauksissa hypätä ylikin. Ja lapsi ei noista termeistä tuntunut juuri häiriintyvän. Ehkä ärtymistäni selitti se, että oma kieleni tahtoi mennä paikoin pahasti solmuun.
Kiitosta jaan selkeistä luvuista ja osioista. Osioita kirjassa on neljä (Mitä on evoluutio?, Geenit ja evoluutio, Elämän synty ja Ihmisen tarina) ja näillä sitten useampia alalukuja. Näin pystyimme helposti pilkkomaan lukuhetkeä pieniin osiin ja keskustelemaan aiheesta.

Eniten meitä molempia ihastutti Väinö Heinosen metka kuvitus.
Suosikkiaukeamani työkalujen käytön kehityksestä!
Kuvitus toi tekstiin säväyksen huumoria ja yksityiskohdissakin riitti bongailtavaa.

Evoluutiosta juttua myös:
Järjellä ja tunteella
Lumiomena
Kujerruksia
Sinisen linnan kirjasto

15 kommenttia:

 1. Kiva kuulla että myös teillä tykättiin! Termistö on toki paikoin ongelmallista mutta toisaalta se kuuluu luonnontieteisiin. Kirjassa ei tainnut olla sanastoa, en nyt muista?

  Mies toisaalta tuossa totesi että hän osasi penskana kaikki nämä dinokaudet ja Heurekassa kun on noita pikkumuksuja katsellut niin kyllä sieltä tulee paleontologit ja geenit osalta aika suvereenisti. Hieno kirja tämä, toivottavasti moni nyt arviosi perusteella innostuisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep. Minkäs sille mahtaa, jos termit ovat oikeastikin hankalia. Huomattavasti pahempaa olisi, jos Kaaro olisi ryhtynyt keksimään omia yksinkertaistettuja termejään :D

   Poista
 2. Evoluutio on hieno ja tärkeä lasten tietokirja.

  Minua termistö ei niin häirinnyt, koska meilläkään lapsi ei niiden perään kysellyt. Sama juttu oli Markus Hotakaisen upean Tildan tähtien kanssa. Siinäkin on monenlaista avaruussanastoa, mutta ehkä lapset osaavat jotenkin itse punnita sitä tietomäärää, onka ottavat vastaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen tosiaan, että lapsi vain sivuuttaa liian (vaikean) informaation. Ja hyvä tietysti niin!

   Poista
 3. Meillä odotetaan tuota kirjaa parhaillaan. :) Lapsilukijat (s. 2010 & 2012) ovat vielä ehkä karvan verran nuoria ymmärtämään aiheesta sen enempää, mutta onpa kirja valmiina hyllyssä sitten, kun se alkaa enemmän kiinnostaa. Minä ja mies sen sijaan odotamme kieli pitkänä pakettia. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kuvista on varmasti pienillekin paljon hupia! :)

   Poista
 4. Jani on jani, erittäinkin hieno kirja varmaankin, olen synkkä ihailijansa:)

  VastaaPoista
 5. Jani Kaaro menetti uskottavuutensa "tiedetoimittajana" täysin kirjoitettuaan Hesariin aivan käsittämätöntä soopaa joskus pari kuukautta sitten. Nolottaa ajatellakin sitä. No, ehkä lastenkirjailijana menee paremmin, kun siinä faktoilla ei ole niin väliä. :-P

  VastaaPoista
 6. Minä olen odottanut jo pienen ikuisuuden, että tämä tulisi meidän kirjastoon. Lapset ovat saaneet kiihkouskovaiselta sukulaiselta kuulla -omaan makuuni - aivan liian paljon juttuja maailman synnystä ja palan halusta havainnollistaa heille, mistä evoluutiossa on kyse. Tekstin monimutkaisuus vähän harmittaa, mutta mieluummin nuo vielä keskittyy kuviin muutenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvista saa jo hyvää tolkkua. Ja erityisen selkeää on juuri tuon alun syntykertomusten esittely. Tuodaan hienovaraisesti esiin se, että uskomuksia on monenlaisia :)

   Poista
 7. Minusta tämä on aivan huippu tietokirja koko perheelle yhdessä ihmeteltäväksi!!

  VastaaPoista
 8. Minä nappaan tämän lainaan kirjastosta heti kun tulee vastaan :) Saa lasten kanssa tutustua ja tuleepahan itsellekin pientä kertausta ;D

  VastaaPoista