8. helmikuuta 2012

Hölinää helmikuussa

Talvinen tervehdys kaikille! Täällä odotellaan jo kevättä ja kesää. En ole tippaakaan talvi-ihminen; inhoan kylmää, liukasta, suurta lumimäärää, lumipyryjä... Talvi on kiva jouluaattona ja postikorteissa.

Tammikuu meni pitkälle seminaarityöni kanssa vääntäessä. Seminaarityöhän on siis osa varsinaista päättötyötäni, pro gradua. Sen pituus on 30-40 liuskaa (sis. lähdeluettelo, kansilehti, sisällysluettelo ym.) ja se sisältää gradusta noin neljänneksen; johdannon ja 1-2 ensimmäistä lukua. Oma seminaarityöni oli 34 sivua pitkä ja sisälsi johdannon ja ensimmäisen luvun. Eilen sitten oli vuorossa työni käsittely seminaari-istunnossa. 2x45min puhuttaisiin vain minun seminaarityöstäni. Tiesin toki, ettei luvassa ole mikään kehumistilaisuus vaan istunnossa on tarkoitus esittää kritiikkiä ja antaa palautetta.

Olin varautunut pahempaan. Olin nähnyt edellisenä yönä painajaisia siitä, kuinka proffa kiljuu siitä ettei pro gradu -vaiheessa oleva opiskelija voi suoltaa tällaista kuraa. Toinen painajaisversio oli se, ettei työni ollutkaan mennyt sähköpostitse eteenpäin ja seminaarin osallistujat tuijottavat minua syyttävästi ja halveksien, kun koitan selitellä "tekniikan ihmeistä".
Kumpikaan painajainen ei toteutunut. Proffa ei kiljunut ja työni oli tullut perille.

Viilattavaa siinä tietysti on paljonkin. Ihan aluksi minun pitää tutkimuksessani selvittää vielä tarkemmin, että tutkinko näiden kahden teoksen (Sudenmorsian ja Susi ja surupukuinen nainen) välistä keskinäistä yhteyttä vai yhteistä yhtenäisyyttä kauhukirjallisuuteen/ihmissusitematiikkaan. Nyt puhuin johdannossani enemmän kauhukirjallisuudesta ja ihmissusista kuin intertekstuaalisuudesta, mutta kuitenkin käsittelemässäni ensimmäisessä luvussa puhuin kuitenkin pääasiassa teosten keskinäisestä yhteydestä.Hyvä pointti. Oikeastaan palautteen tärkein pointti.
Lisäksi puhetta oli terminologian tarkentamisesta ja tietysti puhtaasti kieliopillisesta viilaamisesta. Minulle on tullut jokin ihme tauti, jossa tungen samaan lauseeseen yksikön ja monikon; "Taloissa oli koira". Noloa.

Nyt tosin se työ saa hengähtää, jotta muutkin opinnot etenisivät.

Blogiin tuli myös pieni uutuus. Tuossa oikealla näkyy nyt arvioimani kirjat myös kustantamoittain. Listaus oli oikeastaan ihan kiinnostavaa ja yllätyksiäkin piisasi. Olin yllättänyt, että Otava, Tammi ja WSOY ovat noin hallitsevassa asemassa. Se selittyy tietysti osin kustantamoiden iällä ja sillä, että luen (opintojenkin vuoksi) paljon klassikoita.
Pienehköt kustantamot loistavat poissaolollaan. Se ei ole tahallista, vaan niissä vain harvemmin on sellaista tarjontaa mikä kiinnostaa. Ja joskus vaatii aika paljonkin työtä, jotta osaisi niitä hakea. Nyt kirjablogien myötä toivottavasti tämäkin helpottuu. Puskaradio, jos mikä, on tehokas tässä asiassa!
Otsikon "Muut" alla on lähinnä sellaisia kustantamoita, jotka ovat kuolleita (esim. Book Studio) ja/tai sellaisia, joilta olen lukenut vain yhden kirjan (esim. Hanki ja jää, Lasipalatsi, Kirjastopalvelut Oy...). Poikkeuksen tekee Kirjava, mutta sen tuotantoa on hyllyssäni vino pino, jota aion lukea lisää (esim. Tulen ja jään laulu -sarja).

Eipä tänne tämän ihmeempiä kuulu. Koitan näin alkuvuodesta ottaa kiinni noita nolosti laahaavia haasteitani ennen kuin ryhdyn korkkailemaan uusia. Tällä viikolla yksi haaste saadaan jo päätökseen, kunhan saan kirjan loppuun ja näpyteltyä siitä jutun tänne!

Hyvää talven jatkoa kaikille. Koitetaan sinnitellä näiden hankien keskellä. Maaliskuu on vielä irvistelyä, mutta huhtikuussa kevät jo koittaa. Ja se on pian!

8 kommenttia:

 1. Oih, kadehdin yhä tuota pro gradu -vaihettasi. Tsemppiä ja työn iloa siihenkin!

  Ensimmäinen asia (no, ehkä toinen) minkä isäni sanoi kuultuaan kustannussopimuksesta oli "Muista nyt kirjoittaa se gradukin..." ;) Joo joo. Jonain vuonna. Tai vuosikymmenenä.

  Blogiuudistus on hieno, mutta minulla kestää hiukan tottua. Meinasin lähteä korjauttamaan rillit, kun näin sivun ekan kerran. Tarkoitan tuota puolten vaihtoa. (Vai olenko vain tavallista enemmän sekaisin, kun odotin kuvaasi tuohon vasemmalle puolelle? Oliko tämä poliittinen kannanotto? :DDDD) Hassua, koska itsellänihän on kaikki ollut alusta asti aina oikealla puolella. Eikä ole poliittinen kannanotto ;D

  VastaaPoista
 2. Tutulta kuulostaa painajaiset ennen seminaaria. Olen ainainen jännittäjä tuollaisissa tilanteissa, mutta sen verran kokemusta niistä on jo tullut, että samalla kun jännitän niitä, niin myös odotan, että saisin kuulla, mitä mieltä työstäni ollaan. Ja tuo iänikuinen terminologian ja käsitteiden viilaaminen. Itse olen nyt täällä yrittänyt saada tolkkua muun muassa käsitteeseen "maailmankatsomus", että mitä sillä oikein loppujen lopuksi tarkoitan.Jaa-a, sen kun selvittäisi!

  Tuo kustantamoiden tunnisteiden listaus olisi periaatteessa hyvä juttu, mutta en taida ainakaan vanhoihin postauksiin jaksaa niitä väsätä.

  Tsemppiä opiskeluihin!

  VastaaPoista
 3. Kiva kun painajaisesi seminaarityön suhteen eivät toteutuneet ;)

  Minä kanssa ensin vähän harittelin silmiä, että miten päin tää sivu on, kun näköjään olin tottunut, että tuo palkki on vasemmalla, vai oliko se edes ;D

  Aloitin muuten eilen lukemaan sitä Draculan vierasta...hui....

  VastaaPoista
 4. Onnittelut yhden etapin saavuttamisesta. Kovasti kiinnostavalta kuulostaa tuo työsi aihe, tsemppiä jatkoonkin!

  VastaaPoista
 5. Olen niin samaa mieltä kanssasi talvesta! Lumi on oikeasti kivaa vain silloin jos sitä saa katsella ikkunan läpi takkatulen lämmössä ja kädessä mukillinen kuumaa kaakaota. :D

  Ja minultakin onnittelut siitä, että seminaarityösi on noin hyvällä mallilla! Tsemppiä jatkoonkin! :)

  VastaaPoista
 6. Onnea Morre! Iso askel eteenpäin - ja epäilemättä nukut nyt paremmin ja näet ihmissusiteemoista vain sellaisia asiallisia, ihmissusikeskeisiä painajaisia. :)

  VastaaPoista
 7. Täällä suhtaudutaan talveen yhtä lämmöllä kuin sielläkin. No, kyllä se siitä, lopulta! Tuli ihan nostalgisia muistoja mieleen tuosta seminaarityöskentelystä mieleen! Parhaimmillaan omaan työhön sai todella hyviä huomioita, huonommillaan ne olivat kyllä aika pitkästyttäviä tilaisuuksia.
  Intoa opintoihin!

  VastaaPoista
 8. (Yhteisvastaus)
  Kiitos kaikille tsempityksistä! Kyllä tuo kaiketi ennemmin tai myöhemmin valmistuu =)

  VastaaPoista