27. helmikuuta 2012

Claire Castillon: Kuplissa (2010)

Les bulles
Suomennos: Lotta Toivanen
Käännösvuosi: 2012
Kustantamo: Gummerus
Sivumäärä: 167
Pisteet: 3/5
Mistä minulle: arvostelukappale

Ranskalaisen Claire Castillonin novellikokoelma Kuplissa sisältää peräti 38 novellia! Se on paljon, kun ottaa huomioon sivumäärän. Näin nähdään, ettei jutuilla juurikaan ole pituutta.

Jostain syystä odotin vähän reaalifantastista otetta. Ehkä siksi, että takakannessa puhutaan vinoista näkökulmista, vääristyneistä kuplista, häiritsevistä oivalluksista... Odotus meni pieleen, novelleilla ei ole mitään tekemistä reaalifantasian kanssa.

Täytyy sanoa, että tässä oli aivan liikaa juttuja. Liian lyhyitä ollakseen kunnollisia novelleja (en tosin ryhdy määrittämään nyt mitään ihannemittaa novellille) ja aivan liian samankaltaisia. Jälkikäteen mieleen ei jäänyt oikein mikään. Novellit ovat otsikoitu päähenkilön etunimillä, joten nekään eivät tue muistia yhtään. Millainen novelli oli 'Fracis', 'Ruth' tai 'Élisabeth'? Ei hajuakaan. Parhaiten tämä toimi pätkissä luettuna, sillä muuten samankaltaisuus alkoi todella puuduttaa.

Castillonilla on kuitenkin sana pääasiassa ihan kivasti hallussaan. Mitään erityisen vinoutuneita näkökulmia tai häiritseviä oivalluksia en huomannut. Tyyli on lähinnä pikkunäppärä ja kolumnihenkinen. Jenni S toteaakin, että näitä lukisi mielellään vaikka naistenlehdistä. Välillä huomasin naurahtavanikin! Castillonin ironia, esimerkiksi äitiydestä (miten se muuttaa suhdetta omaan äitiin, tai ystäviin), on osuvaa. Hän kärjistää, mutta ei pahasti. Kuplista voi nähdä heijastuman ystävistä ja tuttavista tai - mikä pahinta - jopa itsestään...

Kuplissa ovat Jenni S:n lisäksi olleet Susa, Sonja ja Lumiomena.

Ja tästä myös Ranska-pointsi Ikkunat auki Eurooppaan -haasteeseen!

8 kommenttia:

 1. *grin* Vinouden tajusi on kenties liian kehittynyt tälle kirjalle? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi olla. Tai sitten tajuntani kenottaa väärään suuntaan :D

   Poista
 2. Minä tykkäsin tästä paljon. Toisaalta, tiesin aiempien kirjojen perusteella, mitä odottaa, joten siinä mielessä ei ollut pettymisen vaaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo. Ehkä tästä kuulsi sellainen lievä pettymys kun odotukset eivät ihan vastanneetkaan omaa mielikuvaa.

   Poista
 3. Muhun tää jotenkin kolahti vaikka toki tämä ei täydellinen ollut, mutta aika vinkeän nautinnollinen kuitenkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän tämä huono ollut. Olen lukenut taatusti huonompiakin juttuja. Näin yhtenä kirjana ei vain ihan toiminut mulle :)

   Poista
 4. Kiitos taas suorasanaisesta arviosta! Sinuun voi näissä luottaa. En ole tainnut aiemmin kommentoida, mutta aina silloin tällöin käyn täällä katsastamassa, mitä kannattaisi lukea (ja mitä ei ;)

  Edellä mainitusta syystä olet ansainnut One lovely blog awardin. Oletkohan jo vastannut haasteeseen?

  Annan,
  rauhaajarakkautta.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Annan! Arvostan tätä erityisesti, koska tämä tulee juuri sinulta!

   Poista