30. joulukuuta 2011

Vuosi 2011

Huhhahhei! Vuosi 2011 vetelee viimeisiään ja on aika luoda pikainen silmäys taaksepäin.

Vuosi 2011 oli Morren maailmassa sen historian hurjin. Siirryttyäni erinnäisten seikkailujen jälkeen Bloggeriin, alkoi putkahdella enemmän kommentteja, lukijoita ja ylipäätään blogimaailman yhteisöllisyyttä. Olen siitä vilpittömän iloinen ja koko bloggaaminen siirtyi kolme vaihdetta isommaksi asiaksi. Kokonaispostausten määrä on melkoinen; tämä on 206. postaus - tänä vuonna! Se ylittää roimasti Morren maailman kokonaispostausten määrän, joka on tämä mukaan lukien 338.

Näkyvyys on siis kasvanut ja tänä vuonna kävijöitä Morren maailmassa on ollut lähes 72 000. Hurjaa! Isoimmat kävijäpiikit koettiin Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinnon myötä. Olen siitä vieläkin hämmennyksissäni...
Nollaan kävijälaskurin tammikuun ensimmäisenä päivänä, jotta nähdään mikä tulos on vuonna 2012.

Haasteita kertyi kuluneen vuoden aikana monenlaisia. Häpeäkseni en saanut suorettua ainuttakaan loppuun asti. Tarinan opetus lienee se, että vähemmän haasteita ensi vuonna. Aion suorittaa tietysti nämä keskeneräiset loppuun joka tapauksessa. Jos saisin suoritettua edes oman haasteeni... Ja otan varman vuodelle 2012 uudestaan 10 Klassikkoa -haasteen. Se on ollut niin kiva!

Ainoa asia, jota tänä vuonna kadun syvästi bloggaamisen tiimoilta, on 'seksitarinat' -sanan käyttö otsikoinnissa. Se on nimittäin myös toiseksi suosituin avainsana, millä Morren maailmaan tullaan (suosituin on 'Morren maailma'). Hakusanan käytöstä näkyy, että täältä haetaan jotain sellaista, mitä täällä ei ole.

Tänä vuonna luin 106 kirjaa. Määrä on aika totuudenmukainen, sillä olen kyllä kaikki blogannut tänne. Joitakin lastenkirjoja en ole, sillä osasta haluan tehdä sarjapostauksen ja osaa taas en ole lukenut kokonaan, kun puolisko lukee puolet.
Kotimaista kaunokirjallisuutta tuli luettua 41 kappaletta, ulkomaista 55 kappaletta. Jotenkin tuntuu nololta, että ulkomainen voitti kotimaisen. Tietokirjallisuutta tuli luettua 9 kappaletta. Yhdestä lastenkirjasta tein bloggauksen.
Lukemisesta ja siihen liittyvästä määrästä, monipuolisuudesta, analyyttisyydestä ym. bloggasi Jenni Koko lailla kirjallisesti -blogissaan, jonka kommenttiboksista löytyy minunkin sekavaa sepustusta asian tiimoilta.

Järjellä ja tunteella -blogissa esitettiin haaste, jonka kautta voi nostaa esiin kuluneen vuoden kirjoja. Tässä oma vastaukseni siihen:

1. Minkä lukemasi kirjan olisit toivonut löytäväsi joulupaketista tänä vuonna, ellet olisi jo lukenut sitä?
Stephen King: Kuvun alla
Kyllä olisi ollut orpo olo, jos uutta Kingiä ei olisi ollut hyllyssä!

2. Mitä kirjaa suosittelisit ystävälle, joka ei ole lukenut paljoa, mutta kaipaisi lukuelämyksiä?
Pasi Ilmari Jääskeläinen: Harjukaupungin salakäytävät
Suurimmalla osalla ystävistäni on sopivalla tavalla kieroutunut mieli, johon tämä teos voisi upota kuin kuuma veitsi voihin.


3. Mikä kirja sinun teki mieli jättää kesken?Ian McEwan: Sovitus
Siihen vatulointiin oli mennä järki!

4. Mikä kirja sai sinut vuodattamaan kyyneleitä?
Niko Kazantzakis: Kerro minulle, Zorbas
Loppu oli niin riipaiseva, että olin kyllä pillahtaa itkuun, vaikka kirjan perussävy on hyvinkin positiivinen.

5. Minkä kirjan lukemista odotit ennakkoon eniten?
Sarah Waters: Vieras kartanossa
Osoittautui kuitenkin lieväksi pettymykseksi. Ehkä odotin siltä liikoja?

6. Mikä kovasti pitämäsi kirja sai aivan liian vähän näkyvyyttä ja ns. blogisavuja?
Helena Waris: Uniin piirretty polku ja Sudenlapset
Vastoin sääntöjä tähän on vastattava kahdella kirjalla, koska kyseessä on kuitenkin sarja. On käsittämätöntä, että näin hyvä (ja suhteellisen tuore) kirjasarja on ollut mediassa ja blogeissakin niin vähän esillä. Tämähän on loistavaa kotimaista fantasiaa, joka ei kalpene suosittujen ulkomaistenkaan sarjojen rinnalla.
Fantasiaa on blogeissa esillä ylipäätään aika vähän, mutta minusta tämä sopii sellaisille ei-fantasia -faneillekin. Taikuus on tässä enemmän tunnelmaa kuin miekka ja magia -rymistelyä.

7. Mikä kirja oli suurin pettymys?
Enrique Moriel: Ajattoman kaupungin varjot
Tämä olisi sopinut myös kohtaan 4, sillä tämä oli niin huono, että teki mieli itkeä.

8. Minkä kirjan ottaisit ainoaksi kirjaksi autiolle saarelle uudestaan... ja aina uudestaan luettavaksi?
Jane Austen: Ylpeys ja ennakkoluulo
Viihtyisin mainiosti! (Sookie-sarja olisi myös käynyt ihan vain Ericin takia, mutta kun vain yksi...)

9. Mikä kirja herätti sinulla eniten halua keskustella kirjan tapahtumista ja henkilöistä?
Doris Lessing: Viides lapsi
Moraaliset dilemmat ovat kaikkein parhaita!

10. Minkä kirjan sulkisit aikakapseliin avattavaksi sadan vuoden päästä täällä Suomessa?
Kari Hotakainen: Jumalan sana
Olisi kiinnostavaa tietää, mitä kirjan sanomasta ja ajatuksista ajatellaan 100 vuoden päästä.

11. Mistä kirjasta haluaisit nähdä elokuvan ellei sitä ole jo tehty?
David Eddings: Kohtalon täyttymys
Ja sen mukana koko Belgarionin taru. Lapsesta asti olen haaveillut näkeväni sen elokuvana. Belgarathia näyttelisi Sean Connery ja Garionia piti näytellä Tom Cruise, mutta Tomppa taitaa olla nyttemmin jo turhan vanha siihen rooliin. En ikinä pitänyt Cruisesta, mutta en kyllä tykännyt Garionistakaan.

12. Minkä kirjan ns. jälkimaku oli niin voimakas, että mietit sitä pitkään vielä viimeisen sivun kääntämisen jälkeenkin?
Katja Kaukonen: Odelma
Palaa yhä mieleen silloin tällöin. Pitänee lukea se uudestaan.

13. Mikä kirja oli suurin yllättäjä hienon lukukokemuksen myötä?
Charlaine Harris: Veren voima
Koko Sookie-sarja pääsi yllättämään todella positiivisesti. Luulin, että olin lopullisesti traumatisoitunut Houkutus -kirjan lukemisen jälkeen, mutta tämä pääsi yllättämään todella.

14. Mistä kirjasta et muista enää paljoakaan, vaan lähinnä tunnelmia ja pätkiä sieltä täältä tapahtumista?
Leena Krohn: Tainaron
Ihan pihalla.

15. Mitä kirjaa suosittelisit eniten muille kirjablogisteille?
Joe Hill: Bobby Conroy palaa kuolleista ja muita kertomuksia
Koska Helena Wariksen kirjoihin viittasin jo, niin sitten tämä. Vaikka Hilliä pidetään (ja hän onkin) enemmän kauhukirjailijana, on tämä kirja hieno osoitus siitä millaista on hyvä kertomusnovellistiikka ja kuinka kauhukin voi olla kaunista.

Tämän pitkän postauksen lopuksi haluan toivottaa kaikille hyvää uutta vuotta ja onnea ja menestystä vuodelle 2012! Tavataan ensi vuonna vähemmillä haasteilla, mutta monien kirjojen parissa. Kiitos!

11 kommenttia:

 1. Sinulla & blogillasi on ollut hieno vuosi monella tapaa :)

  Hihittelen täällä tuolle kolmoskysymyksen vastaukselle, sillä minä pidin ainakin leffassa siitä vatuloinnista(kin) ;)

  VastaaPoista
 2. Odelma on kyllä ihan uskomattoman hieno. Ja ajattoman kaupungin varjot taas - no pelkkää paskaa (jos saan käyttää rumaa sanaa ;)).

  Sinulla on ollut huikea blogivuosi! :)

  VastaaPoista
 3. Tämähän on poikkeuksellinen lista, kun siltä löytyy peräti kahdeksan minulle tuttua kirjaa - ja ihanaa että valitsit 8. kysymykseen Y&E:n! Loistava valinta :D

  Ainoa syy, miksi en valinnut sitä itselleni on, että olen jo lukenut sen Todella Monta Kertaa... ja onneksi tuo Waris on jo lukulistalla, nyt olisi muuten pakko lisätä se.

  Kiitos mahtavasta blogivuodesta - täällä Morren maailmassa on aina mukava piipahtaa. =)

  VastaaPoista
 4. Hei, meillä sama kohdassa 4, mullekin sitten ihan lievä pettymys. Ja aikakapseliinkin laittaisin Hotakaista, mutta Ihmisen osan, koska Jumalan sana omn vielä kesken. Warikset laitan nyt omalle lukulistalleni.

  Kiitos sinulle mahtavasta blogiseurasta kuluneen vuoden aikana! Oikein kirjaisaa vuotta 2012!

  VastaaPoista
 5. Eihän tässä voi muuta toivottaa kuin "lukuisaa" vuotta 2012 :)

  VastaaPoista
 6. Luin Viides lapsi -kirjan kesällä, ja se tosiaan herätti paljon ajatuksia! Kerro minulle Zorbas -kirjaa odotan nyt vielä vähän enemmän, löysin sen vastikään divarista.

  Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
 7. Hyvää uutta vuotta!

  Huimat kävijämäärät sinulla. Ja postausten määrä. Pitänee itsekin ottaa tavoitteeksi kirjoittaa ensi vuonna hieman useammin, mutta kyllä minulle realistisempi tavoite taitaa olla tuollainen kerran viikossa tahti. Siihen en pystynyt tänä vuonna.

  VastaaPoista
 8. Hyvää uutta vuotta sinnekin! Virkistäviä mielipiteitäsi on aina ilo lukea. :)

  VastaaPoista
 9. Mielenkiintoisia juttuja! Voin itseni niin tunnistaa tuosta haasteet-ei-mene-ihan-kuin-suunnittelin -jutusta... Muistan ilmoittautuneeni klassikohaasteeseen mutta ei ole kyllä mennyt ihan putkeen. No, uusi vuosi ja uudet yritykset ja silleen :).

  VastaaPoista
 10. Minua sekä naurattaa että hirvittää tuo kohta 13... Minä kun ihastuin ikihyviksi Houkutukseen (ja koko sarjaan, suomeksi ja englanniksi), joten mitenhän minun raukkaparan mahtaa käydä kun saan ensimmäisen Sookie -kirjan käsiini ;D

  Kohta 1 (sillä erotuksella että vasta odotan tiiliskiven lukemista) ja 12 voisivat olla minunkin listallani...

  VastaaPoista