18. heinäkuuta 2011

Palautekeskustelun purku ja arvonnan voittajat

Heti kärkeen pahoittelut arvonnan venymisestä. Viikonloppu menikin lomanalkajaisten vietossa... Tänään oli kuitenkin sitten suuri arvontapäivä ja palaan voittajiin myöhemmin!

Lämmin kiitos kaikille palautteen antajille. Jokainen kommentti oli tärkeä ja kehut saivat punastelemaan. Valehtelisin jos väittäisin pitäväni tätä blogia vain itseäni varten (se oli alkuperäinen tarkoitus kyllä). Kyllä tämä on isolta osaltaan myös lukijoita ja kirjojen ystäviä varten. Siksi palaute on minulle tärkeää ja sitä tietenkin saa antaa aina muutenkin.

Pari asiaa palautteissa pääsi yllättämään. Keskustelu arvostelukappaleista ja takakansitekstien tyrmäys. Etenkin tuo takakansitekstien turhaksi kokeminen. Ei siinä mitään. Luovun siitä mielelläni. Olen pitänyt niitä mukana lähinnä siksi, että siinä saa lyhyesti selitettyä juonen ja joskus suivaantuakin niiden markkinointipupusta. Mutta palaute otettu vastaan ja sitä noudatettakoon!

Arvostelukappaleista syntynyt keskustelu oli kiinnostava - erityiskiitos vielä siitä. Raavin päätäni pitkään asian kanssa ja päädyin kuitenkin sitten siihen, etten ilmoita erikseen mikä kirja oli arvostelukappale ja mikä ei. Tämä lähinnä siksi, ettei se anna arvostelun lukijalle mitään. Se voi suorastaan vahingossakin ja tiedostamatta ajaa lukijan hakemaan tekstistäni jotakin sellaista, mitä siinä ei kuitenkaan ole. Tieto lisää tuskaa, sanoo sananlasku.
Vannon kuitenkin käsi sydämellä, että jokainen arvostelu on rehellinen. En kehu tai hauku kirjaa siksi, että olen saanut sen arvostelukappaleena. Sellainen ei palvele ketään. Jos sanani syön, niin lukutaidottomuus minut periköön!
Sellainen etuoikeus arvostelukappaleilla kuitenkin on, että luen ne aina loppuun. Niitä en keskeytä, vaikka mikä olisi. Tämä johtuu puhtaasti lojaalisuudesta arvostelukappaleen tarjoajaa kohtaan. Koen, että arvostelukappale on tavallaan palkka ja sen ansaitakseni minun on luettava se kirja loppuun - pidin siitä tai en.

Tässä siis tiivistetysti se, miten Morren maailma uusiutuu palautteenne pohjalta:

 • Takakansitekstit poistuvat. Tilalle laitan linkin kustantamon esittelyyn, mikäli sellainen on. Lisäksi kuvaan romaanin/tietokirjan ideaa/juonta muutamalla lauseella lyhyesti omaan tyyliini.
 • Ponnahdusikkuna otettu käyttöön kommentoitaessa. Ehkä jossain vaiheessa lisään siihen kirjainvahvistuksen, mikäli roskapostin määrä käy hankalaksi.
 • Ilmoitan lukemastani kirjasta seuraavat tiedot: alkuperäinen nimi, kääntäjä ja käännösvuosi, sivumäärä, kustantaja (sis. mahdollisen linkin kustantamon esittelyyn kirjasta) Lisään nämä tiedot hiljalleen myös vanhempiin lukemiini kirjoihin niiltä osin kun se on mahdollista.
 • Pisteytys otetaan käyttöön arvoasteikolla ½-5. Tämän teen joka tapauksessa aina LibraryThingiin, joten ei ole iso asia lisätä sitä blogiteksteihinkään. Lisään pisteille myös omat tunnisteet siten että esim. 3½ pistettä saanut kirja löytyy tunnisteen 3 alta. Pisteytän myös aiemmin lukemani kirjat tässä hiljalleen. (elokuussa mietin mihin lomani kului...) Näin teidän on helppo löytää ne kirjat, joille olen antanut 2 pistettä jne.
 • Lista vuosittain lukemistani kirjoista tuonne ylös "2010 luetut", "2009 luetut" jne.
 • "Morre ostaa, myy ja vaihtaa" sivun poistaminen ylhäältä. Se on osoittautunut turhaksi, joten mitä vähemmän turhia sivuja, sen parempi.
Eli näillä eväillä jatketaan taas! Mikäänhän ei ole kiveen kirjoitettua, joten aika näyttää mikä osoittautuu hyväksi ja mikä ei. Vielä kerran; kiitos teille muruset!

Ja sitten ARVONTA! *rumpujen pärinää*

Virallisena valvojana ja Hatun Pitelijänä toimi jälleen puolisoni. Herra Onnena taas poikani. Arvonta suoritettiin perinteisellä lappu-menetelmällä.

Palkinnon 2C, eli Westön kirjan, voitti... JORI!
Westön Älä käy yöhön yksin -kirjan saa...
Palkinnon 2B, eli Riikka Pulkkisen kirjat, voitti... KAISA!
Pulkkisen Raja ja Totta -romaanit saa...
Palkinnon 2A, Haahdin kirjan, voitti... VALKOINEN KIRAHVI!
Taina Haahdin romaanin Kaikki mitä tiedän huomisesta saa...
Ja lahjakortin Akateemiseen kirjakauppaan voitti... BOOKSY!
Lahjakortin saa...
Oikein paljon onnea voittajille! Jori, Kaisa, Valkoinen kirahvi ja Booksy, paiskatkaahan minua sähköpostilla, niin tiedän mihin suuntaan pistän Kustin polkemaan...

6 kommenttia:

 1. JEEEE! Mahtavaa, nyt ei tarvitse lotota tällä viikolla :D

  VastaaPoista
 2. Onnettaren suosio tuntuu sen verta kivalta, että siihen voisi vaikka tottua :)

  Kiitoksia!

  VastaaPoista
 3. En kerennyt vielä tarkistaa tarkemmin, mitä muut on kommentoineet asiasta, mutta kyllä se mun mielestä on oleellista mainita jos kirja on arvostelukappale. Eikö se muuten mene helposti piilomainonnan puolelle? Vaikka luotan kyllä silti siihen, että kirjoitat samalla tavalla riippumatta kirjan saantitavasta.... Mutta esimerkiksi Indiedaysin bloggaajat on ohjeistettu kertomaan milloin joku juttu on saatu sponsorilahjana tms. ettei tarvitse epäillä jokaista juttua maksetuksi mainokseksi.

  VastaaPoista
 4. Tuolla perusteellahan me piilomainostamme ihan kaikkia kirjoja ;) Se, etten pidä jostakin kirjasta, voi taas olla toiselle merkki siitä, että se voisikin olla hänen tyyliään jne.
  Ja tosiaan jos sanon että "tämä on arvostelukappale" niin lukija voi tahtomattaankin hakea tekstistäni sitä mitä siellä ei ole.

  Pohdin asiaa pitkään ja totesinkin, etten tosiaan tiedä miksi joku hyötyisi siitä tiedosta, että kirja X on saatu kustantamolta. Miksi se tieto on oleellinen? Jos kehun kirjaa, niin lukija luulee sen johtuvan siitä, että minut on nyt palkattu tekemään niin - viis siitä että minä oikeasti pidin siitä.
  Jos taas haukun kirjaa, niin lukija voi luulla, että sekin johtuu siitä, että kirja on saatu kustantamolta. Kaikki julkisuushan on hyvästä ;)
  Eli, käsi sydämellä, mitä se tieto lukijalle antaisi? Muuta kuin kasan epäilyksiä "johtuiko lausuma X siitä, että kirja on arvostelukappale"?

  VastaaPoista
 5. Ah, minä voitin! Voi miten ihana yllätys matkalta paluun jälkimainikeihin! Siksi viesittelen vasta tässä vaiheessa...Laitan yhteistietoja tulemaan.

  VastaaPoista
 6. Paitsi että en saa sähköpostia sinulle lähtemään - sivulla oleva osoite ei jostakin syystä avaude laisin...

  Lähetätkös siis mailin minulle päin osoitteeseen: valkoinenkirahvi@gmail.com

  VastaaPoista