1. huhtikuuta 2011

Päivä 01: Paras viime vuonna lukemasi kirja

Huomasin järkytyksekseni, etten viime vuonna lukenut kovin paljoa. Saati sitten blogannut. Kontrasti tähän vuoteen näkyy jo nyt melkoisen rajuna!
Kärsin toisinaan kirjaähkystä. Opiskelen kirjallisuutta ja olin töissä kirjakaupassa. Ehkä se selittää osan. Liika vain on liikaa, vaikka niin ihanaa kuin lukeminen onkin.

Sitten asiaan. Jokainen intohimoinen lukija tietää, että on vaikeaa nostaa esiin vain yhtä kirjaa tai yhtä kirjailijaa. Niinpä minäkin joudun nostamaan viime vuoden lukusaldosta kolme kirjaa esille. Nämä olivat niin tasavahvoja lukukokemuksia, etten voinut valita vain yhtä.

Juhani Aho: Panu
Tämä on yhä mielessä. Ja harmittaa, että tätä niin vähän nostetaan esiin Juhani Ahosta puhuttaessa. Ehkä siksi, että tämä on aika erilainen Ahon kirjaksi. Tematiikka (uskonto) ja miljöö (keskiajan Suomi) ovat kovastikin toisenlaisia verrattuna vaikkapa Rautatiehen. Panussakin on kuitenkin kyse muutoksesta.

Chimamanda Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa
Erittäin väkevä lukukokemus. Ehkä siksikin, että yllätyin tästä niin positiivisesti. Harmikseni Purppuranpunainen hibiskus on edelleen lukematta.

Charlotte Brontë: Kotiopettajattaren romaani
Osoitus siitä, kuinka klassikko voi edelleen saada lumoihinsa. Ei tarvitse olla nuori ja kokematon lukija hurahtaaksen romanttiseen klassikkoon vailla nostalgiatunnetta (mikä minulla on esim. Tuulen viemää -kirjaa kohtaan, osa viehätyksestä perustuu nostalgiaan).

Huomaan nyt, että kaikilla näillä on kytkös historiaan, romantiikkaan ja tietynlaiseen mystiikkaan. Niihin kulminoituu ylipäätään kirjamakuni. Tästäkin syystä nämä listaukset ovat niin hauskoja. Näiden kautta tajuaa itsestäänkin jotakin!


------

Tänään illalla sitten arvotaan! Vielä on klo 17 asti aikaa osallistua, joten hopihopi jos et ole vielä osallistunut.
Ihan klo 18 en uskalla arpahetkeä kuitenkaan luvata, sillä en yhtään tullut ajatelleeksi, että tänään heilun myös siivousmopin varressa. Viikonloppu on yhtä juhlaa, kun aprillipilamme täyttää 7 vuotta. Mutta tänään illalla joka tapauksessa arvotaan ja julkistetaan voittaja!

5 kommenttia:

 1. Onnittelut aprillipäivän lapsellenne!

  Puolikas keltaista aurinkoa oli yksi oman kirjavuoteni 2010 kohokohdista. Kotiopettajattaren romaaniin minulla on tuollainen nostalginen ote, olen lukenut sen viimeksi joskus kaksikymppisenä. Pitäisikin tarttua siihen uudelleen!

  VastaaPoista
 2. Hyvää syntymäpäivää sinne :-)

  Ja kiitos Juhani Aho -suosituksesta. Aho on ollut henkisellä pitäis-sivistyä-listalla jo pitkään, ja tämä oikeasti kuulostaisi kiinnostavalta.

  VastaaPoista
 3. Aprillipila kiittää onnitteluista. Voi tätä täpinän määrää, kun huomenna on juhlat...

  Katja, se nostalginen ote on kyllä tietyllä tapaa ihana ja osa kirjan viehätystäkin.

  Booksy, pidin tosiaan Panusta paljon. En osaa sanoa, onko se paras Ahon kirjoista, kun se on niin erilainen. Mutta ehdottoman hyvä kirja se kyllä on!

  VastaaPoista
 4. Hävettää myöntää mutta en ole vielä tähän ikään mennessä lukenut Kotiopettajattaren romaania. Tänä vuonna aion korjata tämän epäkohdan ja lukea kyseisen kirjan, jos ei muuten niin 10 klassikkoa -haasteen puitteissa. Eläköön haasteet!! :)
  Myös Puolikas keltaista aurinkoa on tämän vuoden lukulistallani.

  VastaaPoista
 5. Sara, odotan jo innolla bloggauksiasi em. kirjoista!

  VastaaPoista