19. huhtikuuta 2011

Morren hätähuuto: kotimaista kauhukirjallisuutta?

Käännyn teidän puoleenne, hyvät kirjaharrastajat. Näyttää uhkaavasti siltä, että päädyn tekemään graduni kotimaisesta kauhukirjallisuudesta. Tutkimuskysymys ei ole tarkentunut tuota enempää. Syventäviä opintoja varten tarvitsisin vinkkejä kaunokirjallisuudesta, joka tukisi graduani; eli kotimaista kauhua vähintään 15 teoksen verran.
Nyt kaipaisin siis teiltä suosituksia! Listoja toki löytyy erilaisista bibliografioista, mutta suosituksia kaipaan sitäkin enemmän. Kaikki lukemani tullaan luonnollisesti myös bloggaamaan tänne!

Näillä näkymin lukulistalleni päätyvät:
Kari Nenonen: Se ken tulee viimeiseksi on kuolema ja/tai Ken kuolleita kutsuu
Boris Hurtta: Käärmeet ja tikapuut
Zachris Topelius: Linnaisten kartanon viheriä kamari
Päivi Alasalmi: Vainola

Novellikokoelmien suhteen otetaan myös vinkkejä vastaan, vaikka pääpaino olisi kaiketi hyvä olla romaaneissa.

Novellikokoelmista olen perehtynyt:
Kari Nenonen: Noitarovio
Juri Nummelin (toim.): Verenhimo
ja aion perehtyä Mika Waltarin (aka Kristian Korppi) Kuolleen silmät -kokoelmaan.

Joten auttakaa ken voitte! Kaikki ehdotukset otetaan kiitollisuudella vastaan!

21 kommenttia:

 1. Olin aluksi, että voi ei, en osaa auttaa, mutta sitten päähäni pälkähtikin eräs kirja! Ei mitään perinteistä kauhua enkä enää muista MITEN kauhua se edes oli (kirjan lukemisesta on kulunut aikaa jo monta vuotta, uusiksi on joskus vielä tarkoitus lukea), mutta kirja on siis Seita Parkkolan ja Niina Revon yhdessä kirjoittama nuortenromaani Ruttolinna. Käykö siis nuortenromaani?

  Ainakin Risingshadowissa kirja on tagattu kauhuksi: http://fi.risingshadow.net/index.php?option=com_library&Itemid=67&action=book&book_id=2659

  VastaaPoista
 2. Nuorten kirjat otan ainakin minä vastaan (en tiedä mitä proffa ajattelee, mutta ei kai se este voi olla?).
  Joten kiitos!! :)

  VastaaPoista
 3. Hanna-Riikka Kuisman Käärmeenpesässä on kauhuakin, sieppaus ja häiriintynyt pervo (ehkä sarja)murhaaja, zombikohtaus ja muuta omituista. . .

  VastaaPoista
 4. Minäkin olen lukenut tuon Ruttolinnan joskus vuosia, vuosia sitten ja muistaakseni siinä oli kyllä kauhun elementtejä ihan hyvin. Muita kirjoja ei kyllä tähän hätään tule mieleeni.

  VastaaPoista
 5. Stefan Nymanin Anna online ja Axel Gabriel Ingeliuksen Harmaa linna ovat molemmat alunperin ruotsinkielisiä, mutta onhan Topeliuskin käännöskirjallisuutta.

  Menevätkö Hanna Isoahon kirjat Setä Armand tulee käymään ja Rebekka jo liian kauas puhtaasta kauhusta? Sama voi koskea Mikko Karpin Sateen varjoa ja Juha Rahkosen Turmion taivalta.

  Sitten en hyvällä tahdollakaan keksi muuta. Menevät nuortenkirjojen puolelle tai novelleihin.

  Toivottavasti näistä on jotain apua. Voivat kyllä jo olla sinulle entuudestaan tuttuja.

  VastaaPoista
 6. Ja juuri kun ehdin sanoa etten keksi muuta, niin löysin vielä seuraavia ehdokkaita:

  Petri Laine: Haudattu sydän
  Petri Isoniemi: Verenhimoinen talvivieras, eli, Kuinka nuori mies kohtasi vampyyrin
  Kari Nenonen: Kuka kuolleita kutsuu

  Marko Kari on julkaissut kaksi lähinnä pienoisromaaneiksi luokiteltavaa kirjaa Verikaste ja Reviiri

  Lisäksi törmäsin Anne Tammelinin sivuihin osoitteessa http://www.annetammelin.com/
  Tammelin on ilmeisesti julkaisemassa tänä vuonna vampyyrisarjan avaavan Veriveljet-teoksen e-kirjana. Voisiko enää olla ajankohtaisempaa tutkimuskohdetta?

  VastaaPoista
 7. Kiitos näistä aivan valtavasti! Juurikaan tuttuja nimiä ei ole tullut vastaan, joskin Tammelinin blogia seuraan kyllä. Mikko Karpin nimi on tuttu, mutta en ole lukenut.
  Nyt vaan kirjastoon näitä metsästämään!
  Suomenruotsalainen kirjallisuus hyväksytään kyllä!

  VastaaPoista
 8. Kiinnostava aihe! En ole juurikaan lukenut teini-iän jälkeen kauhua, joten en osaa auttaa. Silloinkin se oli enimmäkseen Kingiä :D

  Kannattaa ehkä käydä koluamassa Risingshadow-sivustolla ja kyselemäsä foorumine keskusteluissa vielä. Sieltä voisi lyötyä lisää vinkkejä. :)

  http://fi.risingshadow.net/index.php

  VastaaPoista
 9. Löysin Risingshadowsta heti kätelyssä esim. tällaisen:

  Viiltokuvia: Kotimaista kauhua
  Useita kirjoittajia, Markku Eskelinen, Silja Hiidenheimo
  1992
  Tammi
  Kauhu, Antologia


  http://fi.risingshadow.net/index.php?option=com_library&Itemid=67&action=book&book_id=1979

  VastaaPoista
 10. Hei
  Vaikea kysymys. En ole lukenut paljon kauhua, enkä ainakaan suomalaista. Mieleen tulee vain Musta käsi -sarja, jossa julkaistaan lasten kauhua. Muistaakseni Otavan julkaisuja. Leena Laulajaisen Noidan kummitytär ei ole huono.
  Topeliuksen Linnaisten kartanon viheriä kammari on ehkä liian vanha (1859).

  VastaaPoista
 11. Kiitos jälleen!
  Risingshadow on toki tuttu foorumi noin muuten selaamisen kannalta. Keskustelupuoli ei niinkään (mulla on huonoja kokemuksia ns. yhden teeman foorumeista).
  HelMet on tosiaan nyt töissä, kun pistelen näitä varaukseen :D Kirjaa konkreettisesti vähintään selaamalla saan parhaan kuvan :)
  Topelius tuskin on liian vanha. Luulenpa, että sen iäkkyys on suorastaan bonusta.

  Kunhan nyt vaan selviäisi tästä tenttisumasta ja ehtisi lukea jotain muutakin...

  VastaaPoista
 12. Hmmm... Sullahan oli Topelius jo listalla, mutta en huomannut sitä, kun itse ehdotin. Ei varmaan pitäisi hypätä blogeissa kiireellä työaikana ja asiakkaiden välillä.

  VastaaPoista
 13. Onpa sulla mukava aihe. Minunkin pitäisi kasata oma listani gradun ympärille. Ollaan varmaan samassa ryhmässä, jee. Mie heti varaan opponoinnin. :D

  Teetkö mistä kirjasta vai yleisluontoisemmin kotimaisesta kauhusta? Mie tutkin Eeva Kilven jonkun/joidenkin teosten ekokritiikkiä, mutta en kyllä yhtään tiä et miten kasaan sen tenttipaketin sen ympärille, koska samoja kirjoja ei saa tenttiä, joita käytetään gradussa. Enkä ole vielä varmasti valinnut niitä gradukirjoja, kun en ole taas puolestani lukenut kaikkia.:D

  VastaaPoista
 14. Johanna Sinisalolla on ainakin jotain kauhunovelleja. Tai mites Jyrki Vainonen? Onks se sit fantasiaa? Mun hyllystä näyttäis löytyvän Boris Hurtan lovecraftilainen kauhunovellikokoelma suomalaisilta kirjoittajilta.

  VastaaPoista
 15. Ensinnäkin taas kiitos kaikille!
  Olen tässä pohtinut, että kun kerran noita novelleja on tarjolla paljon, niin yksi tutkimussuuntaus voisi olla kauhunovellien vertaaminen eri vuosikymmenillä. Tyyliin "Kotimaisia kauhunovelleja Waltarista Sinisaloon".

  Ja Hanna, toi varmaan vastasi kysymykseesi. Ei tosiaan ole hajua vielä, että millä tavalla tutkin. Oikeastaan kiinnostus aiheeseen lähti tuosta Verenhimo-kokoelmasta ja sieltä vielä sen Waltarin kautta.

  VastaaPoista
 16. Tuli mieleen yksi mahdollisuus: jos keskityt novelleihin, kannattaa ehkä selata läpi Portti ja Tähtivaeltaja lehtien vuosikertoja; ainakin Portilla on vuosittain novellikilpailu, jonka satona on monesti ollut vahvasti fantasia/kauhupainoitteistakin kamaa. Ellen ihan väärin muista, Sinisaloa ja Jääskeläistäkin on Portissa julkaistu.

  Seuraavaan Finnconiin vain mukaan :-)

  VastaaPoista
 17. Höh, kirjoitin pitkän kommentin, mutta se katosi. Koetanpa uudestaan... Jukka Sarjala julkaisi pari vuotta sitten tutkielman Topeliuksen ja Ingeliuksen kauhutarinoista ja Sarjala on käsittääkseni tekemässä kokoelmaa Topeliuksen kauhutarinoista. (Niitä on kirjassa Sumutarinoita, mutta suomennokset ovat pehmennettyjä versioita alkuperäisistä.) Lisäksi olen itse koonnut Faros-kustantamolle pienen valikoiman 1800-1900-luvun vaihteen kotimaista kauhua, mutta en oikein tiedä, milloin kirja ilmestyy...

  Suosittelen myös Harry Etelän Kauhujen salakammiota sekä toimittamaani Tuhansien zombien maata. Petri Laineen kokoelmassa Surunkorento on myös kauhunovelleja.

  Väittäisin myös, että monissa 1910-1920-luvun saduissa on kauhuaineksia, ainakin Laura Sointeella ja L. Onervalla, sekä myös Waltarilla kirjassa Dzhinnistanin prinssi. Samaan aikaan ja vielä 30-luvulla ns. lukemistolehdissä julkaistiin jonkin verran kauhunovelleja, mutta niiden esiinkaivaminen voi olla vähän turhan hankalaa puuhaa.

  VastaaPoista
 18. Boris Hurtta on muuten monissa Portti-lehteen tekemissään teksteissä käsitellyt aihepiiriä ja tehnyt kiinnostavia löytöjä tuntemattomista ja unohdetuista kirjoista.

  VastaaPoista
 19. Kiitos paljon, Juri! Sarjalalta minulla onkin lainassa tällä hetkellä Salonkien aaveet -teos, johon tosin en vielä ole ehtinyt käydä käsiksi.
  Vinkkaathan tänne, kun tiedät milloin kauhukokoelmasi ilmestyy!

  VastaaPoista
 20. Mia Vänskältä ilmestyy syyskuussa kauhuesikoinen Saattaja. Täältä lisätietoa:
  http://www.atenakustannus.fi/kirjat/kirja/387

  VastaaPoista