12. kesäkuuta 2010

Lamberg M. & Laitinen A. & Niiranen S.: Keskiajan avain (2009)

Kustantamo: SKS
Sivumäärä: 571
Pisteet: 4/5
Mistä minulle: lahja


Keskiajantutkimuksen käsikirja johdattelee lukijansa tutkijan todellisuuteen, lähteiden moninaisuuteen ja keskiajan eurooppalaisen kulttuurin tutkimusnäkymiin. 28 suomalaisen asiantuntijan perusteellinen kokonaisesitys tuo esiin keskiajantutkimuksen monimuotoisuuden ja monitieteisyyden: esittävät aihepiirit kattavat lukuisia kirjallisen, aineellisen ja henkisen kulttuurin ilmiöitä kirjallisuudesta vaakunakuviin.
Kirjassa on myös havainnolliset peruskieliopit useimmista Euroopassa keskiajalla käytetyistä valtakielistä, joiden hallinta on välttämätöntä alkuperäislähteiden ymmärtämiseksi. Teos toimii oivana yliopistollisena metodioppaana.

Oma arvio:

Joulupukki oli kuullut toiveeni ja sain tämän ikiomaksi. Erittäin kattava ja hyvä perusteos keskiajan tutkimuksesta. Painottaisin kohtaa 'tutkimuksesta', sillä varsinaisesti itse keskiajasta tämä teos ei kerro juurikaan paitsi muutamien tutkimusesimerkkien kautta hyvin lyhyesti. Tämä on kirja, jonka lähdeluettelo on hyvin kiinnostava ja hyödyllinen, kun hakee tietoaa jostakin tietystä aiheesta keskiajan tiimoilta.

Kirjan artikkelit ovat erittäin hyvin kirjoitettuja, ja jopa kaltaiseni keskiajantutkimuksen maallikko sai niistä selvää. Kielioppiosuuksiin en juurikaan perehtynyt. Tämä on minulle vain sivutoiminen harrastus, ei opiskelutyö.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti